Zo ontwijk je de valkuil die Strava kan zijn

Zo ontwijk je de valkuil die Strava kan zijn

Geen wonder dat bijna iedere wielrenner Strava gebruikt. De app is een geweldig middel om je ritjes te registreren, routes te maken en je ervaringen te delen. Toch kan de app er ook voor zorgen dat je minder geniet van datgene wat je het liefste doet. 

Wees gerust, want nu volgt niet het advies om zo snel mogelijk je Strava-account te wissen. Natuurlijk zou je kunnen leven zonder de app, maar je zou ook een hoop mooie kanten missen. De app geeft niet alleen inzicht, maar kan je ook motiveren en zelfs inspireren.

Wat er dan mis is met Strava? Niet zo veel eigenlijk. Behalve dan dat je door de app in een valkuil kan lopen, dat het voor je gevoel altijd maar harder moet. En dat alles draait om snelheid en om records.

Het gevaar is vervolgens dat je minder voldoening haalt uit je ritjes. Zeker wanneer je jezelf geen tijd meer gunt om eens af te stappen of om je heen te kijken. 

Balans vinden is uiteraard de truc. Want er is niks mis met het jagen op een KOM, of jezelf eens goed testen op een segment. Maar soms is erg fijn om die prestatiedrang eventjes te laten varen. 

Focus op andere dingen

Als je competitief bent ingesteld, dan is het af en toe heerlijk om te racen. Maar als je ieder ritje alles in het teken stelt van een zo hoog mogelijke gemiddelde snelheid, dan doe je jezelf waarschijnlijk tekort. En met effectief trainen heeft het natuurlijk ook niks te maken wanneer je altijd maar zo hard mogelijk fietst. 

Probeer die gemiddelde snelheid daarom te relativeren, en focus juist ook op andere dingen. Doe gerichte trainingsvormen bijvoorbeeld als je een betere wielrenner wilt worden, of let meer op je omgeving om te genieten van alles om je heen.

Luister naar je lichaam

Rust als je moe bent, fiets kort als je kort wilt fietsen, en ga ver als je ver wilt. Klinkt logisch hè? Toch gaan we vaak zat voorbij aan datgene waar we echt behoefte aan hebben. Soms zul je zin hebben om de gashandel eens flink open te draaien, een andere keer om rustig te peddelen.

Geniet van het moment

Je hebt het misschien ook wel eens meegemaakt. Je zag wat interessants, maar stond het jezelf niet toe om af te stappen, met een gevoel van spijt achteraf.

Genieten van het moment doe je onder andere door van te voren te accepteren dat iedere snelheid waarmee je thuiskomt goed is, en door af te stappen wanneer je daar zin in hebt.

Je mooiste ritjes zijn waarschijnlijk de ritjes waarbij je weinig op je fietscomputer keek. Goed om te onthouden als je weer eens op pad gaat. Oogkleppen af, Strava een beetje relativeren en genieten maar…

Foto: Victor Xok / Unsplash