Checklist: is jouw fiets al klaar voor de lente?

Checklist: is jouw fiets al klaar voor de lente?

racefiets

De avonden lengen en het mooie weer komt eraan. We kunnen straks dus weer genieten van heerlijke zomerse rondjes! Maar is jouw fiets daar al klaar voor?

Of je het nu rustig aan deed deze winter of juist niet, maakt eigenlijk niet uit. In beide gevallen is dit een heel slim moment om je racefiets eens goed te controleren. 

Zowel een fiets die lang heeft stilgestaan als een fiets die heeft ‘geleden’ in winterse omstandigheden, verdient namelijk wat extra aandacht.

Een blinkende fiets die helemaal in orde is, geeft bovendien extra moraal. En dat kan iedere wielrenner gebruiken.

Ga jij ook veel kilometers fietsen de komende tijd, dan zijn hier een aantal handige tips om je racefiets helemaal klaar te maken voor de lente.

Laat hem weer blinken

Misschien ben je van nature een poetser die geen korreltje zand aan zijn fiets duldt. Zo niet, dan is dit de ideale tijd om je fiets eens écht goed schoon te maken. En terwijl je hem weer laat blinken, heb je meteen de kans om je fiets zorgvuldig te checken op ieder onderdeel. Handig, want dan weet je meteen of alles nog naar behoren werkt. 

Hoe je een racefiets handig schoonmaakt lees je trouwens hier. En hier vind je enkele schoonmaakspullen die daar erg handig voor zijn.

Vervang versleten onderdelen

In de winter slijten veel onderdelen van je fiets erg hard. Nu is het een slimme tijd dus om te controleren op slijtage. Dan gaat het over je remblokjes en ketting natuurlijk, maar ook over je cassette en bladen bijvoorbeeld.

Of je ketting versleten is, kun je eenvoudig checken met een simpel meetinstrument zoals dit. Maar als je dit gereedschap niet hebt, dan merk je het ook vaak doordat het schakelen minder vloeiend gaat.

Bij twijfel is het natuurlijk altijd goed om een fietsenmaker mee te laten kijken naar je fiets. En laat je dan ook nog een servicebeurt uitvoeren, dan ben je zeker weten klaar voor de lente!

Tijd voor een bandenwissel?

Het voorjaar is ook een goed moment om je banden nog eens goed te controleren. Doe dat ook als je fiets lang heeft stilgestaan. Let er daarbij op of er geen slechte plekken op je banden zichtbaar zijn.

Daarnaast is het een goed moment om je winterbanden te vervangen voor je zomerbanden natuurlijk, als je daar gebruik van maakt.

Grand Prix 5000

Heb je de hele winter op een fietstrainer gefietst, dan is het ook slim om de band van je achterwiel goed te checken. Op een fietstrainer slijt een band soms behoorlijk snel namelijk.

Vaak heeft een buitenband een paar kleine kuiltjes, ter indicatie of een band nog goed is. Zijn die kuiltjes weggesleten, dan weet je dat je band aan vervanging toe is. Je band oogt dan inmiddels ook heel vlak.

Tip: rij niet te lang door met een oude versleten band, want het risico dat je lek rijdt is dan groter.

De finishing touch

Je fiets helemaal gecontroleerd? Dan is het tenslotte tijd voor de finishing touch natuurlijk. Het voorjaar is een perfect moment om dat oude vieze stuurlint te vervangen bijvoorbeeld. En misschien zijn je bidons en je zadeltasje ook aan vervanging toe?

Heb je al deze stappen doorlopen, dan kan het genieten op de fiets écht gaan beginnen. Maak er een mooie zomertijd van!

Foto’s: Unsplash, In de kopgroep