Caitlin Fielder maakt furore met haar schoenenkunst

Caitlin Fielder maakt furore met haar schoenenkunst

Schoenen van Caitlin Fielder

Wat ooit begon als een verjaardagscadeau aan haar vriend, is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze business. Caitlin Fielder – partner van Jumbo Visma renner George Bennett – creëert tegenwoordig namelijk de tofste fietsschoenen voor iedereen die dat wilt.

Raceschoenen heb je in alle soorten en maten. Maar echt opvallen met je schoenen doe je natuurlijk niet, als er duizenden in omloop zijn. De enige uitzondering daarop zijn waarschijnlijk de zeer kunstzinnige schoenen van Caitlin Fielder.  

Al snel besloot Fielder van haar schoenenkunst haar werk te maken, nadat de schoenen van George Bennet enorme eyecachers bleken te zijn. En inmiddels mag de Nieuw-Zeelandse heel wat bekende en onbekende wielrenners tot haar klanten rekenen.

Ieder paar schoenen dat Caitlin Fielder schildert heeft een ander thema, en de input daarvoor komt van de renners zelf. Daarbij maakt het niet uit wat je precies voor ogen hebt, of waar je fan van bent. Fielder vertaalt ieder idee in een prachtig custom ontwerp, figuratief of super realistisch. 

Fortnite schoenen

Zo kreeg Mathieu van der Poel namens Shimano al eens een paar schoenen met een Fortnite thema. En Michael Matthews heb je misschien al eens zien fietsen met een zeer gedetailleerde maar subtiele schildering van Parijs op zijn schoenen, die hij ontving na het uitrijden van de Tour.

Het begon dus allemaal met een verjaardagscadeau voor George Bennet. Maar ondertussen is het proces van Caitlin om een paar schoenen te customizen behoorlijk veranderd. 

Waar ze in het begin direct aan de slag ging met stiften, daar verwijdert ze nu eerst de toplaag van de schoenen. Om vervolgens het leer met speciale verf te beschilderen, waarna ze op het eind de schoenen weer voorziet van een laklaag.

Een heel degelijk proces blijkbaar, want ook al maakt George Bennett zijn raceschoenen regelmatig schoon met een hogedrukspuit, de verf blijft telkens weer op zijn plaats zitten.

Flink wat werk

Renners als Esteban Chaves mogen inmiddels dan rondfietsen met een custom paar, gelukkig zijn de schoenen niet alleen maar voorbehouden aan de profs. Iedereen die interesse heeft kan contact opnemen met Fielder om zijn of haar ideeën uit de doeken te doen. 

Wat zo’n ontwerp precies kost, hangt af van je exacte wensen. Maar een simpele job is het zeker niet. Een gemiddeld ontwerp kan zomaar dertig uur of meer in beslag nemen. Maar dat leidt wel tot prachtige creaties, zoals je hieronder kunt zien.

De nieuwste custom schoenen van Caitlin vind je uiteraard op haar Instagram en website. En wellicht spot je daar binnenkort ook de nieuwe schoenen van Primož Roglič en Robert Gesink. 

Schoenen van Caitlin Fielder
Schoenen van Caitlin Fielder
Schoenen van Caitlin Fielder
Schoenen van Caitlin Fielder
Schoenen van Caitlin Fielder
Schoenen van Caitlin Fielder
Schoenen van Caitlin Fielder

Foto’s: Caitlin Fielder