Goed ritme: blijf sporten zoals in de zomer

Goed ritme: blijf sporten zoals in de zomer

Natuurlijk kun je het sportief wat rustiger aan doen, nu de herfst weer is begonnen. Maar eigenlijk is dat zonde als je deze zomer net zo lekker bezig was.

De kou en duisternis houden je misschien wel tegen om op de fiets te stappen. Toch is het fijn om gewoon door te gaan met sporten, zoals je in de zomer deed. En wel om deze goede redenen.

Blijf fit

Regelmatig sporten is ontzettend belangrijk als je fit wilt worden, én wilt blijven. Daar weet je ongetwijfeld alles van als je deze zomer week in week uit op je fiets zat. Daar plukte je mooi de vruchten van. Beetje zonde toch om dat nu op te geven? 

Een lekker ritme

Ritme zorgt ervoor dat alles wat gemakkelijker gaat en dat je minder hoeft na te denken. Hou vast dus aan je zomerse ritme, ook al kost het je wat meer moeite om de deur uit te stappen. 

Het is nog veel zwaarder om telkens weer op te starten, nadat je een week helemaal niks hebt gedaan (of nog langer).

Voel je net zo goed

Natuurlijk is fietsen (en sporten in het algemeen) veel meer dan alleen maar fit zijn. Het is waarschijnlijk ook een uitlaatklep voor je, en een manier om even te kunnen ontspannen na een drukke dag. En in de herfst en winter heb je daar minstens zoveel behoefte aan. Nog een reden dus om je zomer te verlengen, en net zoveel te blijven sporten.

Geen aanloop in het voorjaar

Langzaam weer je conditie opbouwen als het voorjaar begint? Dat kan een moeizame weg zijn. Nog een reden dus om in de zomer en winter evenveel te sporten. 

Bijkomend voordeel is dat je in het voorjaar meteen klaar bent voor de eerste wedstrijden of toertochten. En dat zorgt er ook voor dat je er meer van geniet.

Enkele tips om het vol te houden

Ben je geen wintertype en zie je soms op tegen de kou en duisternis? Dan ben je zeker niet de enige. Maar het volgende helpt wel om het vol te houden.

Bereid je voor op de kou

Warme kleren zorgen ervoor dat je er minder tegen opziet om buiten te gaan sporten. Zorg dus dat je je kleding op orde hebt en doe desnoods een goede investering. Een lekker warm winterjack maakt bijvoorbeeld een enorm verschil. 

Varieer

Geen zin om in de duisternis rond te fietsen? Varieer dan wat vaker en zoek naar alternatieve sporten die je wel leuk vindt om te doen. Fit blijven doe je niet alleen met wielrennen. 

Ga desnoods wat korter

Beter kun je wat korter sporten iedere keer, dan dat je minder vaak wat doet. Regelmaat is namelijk het allerbelangrijkste als je fit wilt blijven. En door vast te houden aan je ritme, is de kans is ook kleiner dat je stilvalt.

Train binnen

Trek je de kou echt niet? Dan is binnen trainen ook een goed alternatief natuurlijk. Dat kun je thuis doen op je fietstrainer, maar ook in een sportschool bijvoorbeeld. In dat laatste geval is het ook nog een sociale bezigheid.

Spreek af

Spreek af met anderen als dat helpt om niet te verzaken. Als stok achter de deur, en omdat het gezelliger is. 

Doe mee aan events

Jezelf aanmelden voor speciale events helpt om jezelf te motiveren. En uiteraard kun je ook zelf bijzondere routes uitkiezen om de sleur te doorbreken.

Foto: Coen van de Broek