Waarom Bianchi ooit koos voor het iconische celeste

Waarom Bianchi ooit koos voor het iconische celeste

Wie aan Bianchi denkt, kan natuurlijk maar één tint voor zich zien. Celeste is de officiële naam van de kleur die onlosmakelijk is verbonden met het Italiaanse merk. Al sinds de begindagen omarmt de fietsenbouwer het typische groenblauw, maar hoe ontstond die keuze ooit? 

Je zou denken dat Bianchi zijn eigen historie van binnen en buiten kent. Maar waarom de keuze voor celeste ooit werd gemaakt, zodat deze kon uitgroeien tot de iconische kleur die het vandaag de dag is, is een groot mysterie. Theorieën zijn er wel genoeg. Want zo’n typische kleur kan toch niet per toeval zijn ontstaan?

Caelestis

De naam celeste kun je gerust een begrip noemen in het wielrennen. Grote kans dat je er zelf van hebt gehoord dankzij Bianchi, en anders zul je de kleur zeker weten herkennen. Maar dat het hemelsblauw betekent en komt van het Latijnse Caelestis, dat wist je vermoedelijk nog niet. 

De kleur gaat sowieso al decennia lang mee. Zo behaalde Fausto Coppi zijn grootste successen al terwijl hij gehuld was in het celeste. En onlangs werd dat iconische shirt ook nog uitgeroepen tot het mooiste wielershirt aller tijden.

Hemelsblauw of mintgroen?

Beeldbepalend is de kleur dus zonder twijfel. Maar wie de geschiedenisboekjes er eens goed op napluist, zal toch de ontdekking doen dat het celeste van Bianchi redelijk wat verandering heeft ondergaan. Van het hemelsblauw in oude dagen tot het hedendaagse mintgroen. 

bianchi celeste

Hoe dan ook, de keuze voor de kleur celeste kwam natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. En toch zijn er alleen maar theorieën over waar die inspiratie vandaan kwam. Redelijk wankele theorieën ook nog soms, maar zou er eentje waar kunnen zijn?

De ogen van koningin Margherita

Edoardo Bianchi had al tien jaar eerder het fietsmerk Bianchi opgericht, toen hij in 1895 de opdracht kreeg van koningin Regina Margherita om voor haar een fiets te bouwen. Een gigantische eer natuurlijk voor Bianchi, en daarom zou Edoardo het frame in een kleur hebben geverfd die overeenkwam met de prachtige ogen van de koningin. Als dank mocht Edoardo voortaan het Koninklijk wapen gebruiken als logo. En dat wapen zie je nog altijd terug op iedere fiets.

edoardo bianchi wapen

Het is een van de populairste theorieën, in ieder geval voor de romantici onder ons. Maar ongeloofwaardig is-ie ook. Hoe mooi het verhaal ook klinkt, volgens de kenners had de koningin allerminst blauwgroene ogen… 

De lucht boven Milaan

Volgens een meer geloofwaardige theorie kwam het idee wel degelijk uit de lucht vallen, figuurlijk gesproken dan. Het verhaal gaat namelijk dat de helderblauwe lucht boven de Milanese fabriek ooit eens voor de ultieme inspiratie zorgde. Klinkt aannemelijk, zeker gezien het feit dat Bianchi’s celeste in de begindagen veel blauwer was. Maar is het nog steeds wat te romantisch?

Afgedankte verf uit het leger

Vond je de theorie van koningin Margherita behoorlijk ver gezocht, dan gaat er nog een verhaal rond over Bianchi’s keuze voor celeste die je wenkbrauwen wellicht doen fronzen. 

Edoardo Bianchi zou de hemelsblauwe kleur simpelweg gekozen hebben omdat hij een overschot aan lichtblauwe en grijze verf op de kop kon tikken. Met dank aan het leger, want die had de overschotten aan verf in de verkoop gezet. Vervolgens was het een kwestie van mengen, en voilà: Bianchi’s celeste was geboren. 

bianchi celeste

Bedacht om op te vallen

De laatste theorie in dit rijtje is absoluut de meest nuchtere. Want wilde Edoardo Bianchi met zijn fietsen niet gewoon opvallen in de fietsenbranche? Een hele slimme commerciële gedachte als je er even over nadenkt. En mocht dat zo zijn, dan pakte het bijzonder goed uit voor Bianchi.  

Een mysterie heeft natuurlijk z’n charme. En dus is het niet zo gek dat Bianchi zelf bijzonder weinig moeite doet om de zaak op te helderen. De waarheid zou volgens het merk wel eens een ingewikkelde combinatie van bovenstaande verhalen kunnen zijn… Hoe dan ook is het een prachtige traditie, en is dat niet het belangrijkste?