3 belangrijke afwegingen als je een fietsvakantie plant

3 belangrijke afwegingen als je een fietsvakantie plant

Een streek of land ontdekken op de fiets terwijl je er even helemaal uit bent. Het is een heerlijke manier om je vakantie te besteden. Maar er zijn wel wat belangrijke afwegingen die je moet maken als je zo’n fietsvakantie gaat plannen. Twijfel jij nog over wat je precies wilt gaan doen? Stel jezelf dan de volgende vragen om je plannen voor een vakantie op de fiets concreet te maken.

Een huurfiets of je eigen fiets?

Eén van de belangrijkste afwegingen die je moet maken voor een (buitenlandse) fietsvakantie, is of je je eigen fiets meeneemt, of dat je kiest voor een huurfiets. Voor beide opties valt iets te zeggen, en dus is het belangrijk om na te denken over welke aspecten voor jou de doorslag geven.

Het voordeel van het meebrengen van je eigen fiets is natuurlijk dat je niet voor verassingen komt te staan. Je eigen fiets voelt lekker vertrouwd en je kunt hem van te voren goed (laten) nakijken voordat je vertrekt. 

Daar staat tegenover dat het je reis wel net wat gecompliceerder maakt. Alleen al omdat je over een speciale koffer of tas moet beschikken en omdat je je fiets goed moet inpakken. Daarnaast kun je natuurlijk de zorgen hebben over je fiets. Je wilt immers graag dat hij heel aankomt op je bestemming.

Kies je in plaats daarvan voor een goede huurfiets, dan weet je zeker dat er een keurige racefiets op je staat te wachten die tot in de puntjes is nagekeken. Het enige wat je aan het einde hoeft te doen is je fiets weer schoon inleveren.

Het nadeel van een huurfiets? De kans bestaat dat je eventjes moet wennen aan een andere fiets. Geen enkele fiets is exact hetzelfde namelijk, ook al is de maat hetzelfde. In de meeste gevallen valt dan verschil gelukkig mee, wanneer je fiets goed is afgesteld.

Heb jij besloten om zelf je fiets mee te nemen en ga je vliegen? Check dan ook deze handige tips.

Georganiseerd of op eigen gelegenheid?

Nog een belangrijke vraag die je aan jezelf moet stellen is of je liever een georganiseerde reis maakt, of dat je liever je eigen plan trekt. Voor beide valt iets te zeggen, en in beide gevallen kun je uiteraard een geweldige tijd hebben. 

Een georganiseerde fietsvakantie betekent dat je écht kunt relaxen, en alleen maar aan het fietsen hoeft te denken. Daar staat tegenover dat je doorgaans minder vrijheid hebt voor eigen initiatieven, en dat de hele planning van je vakantie meestal al vastligt.

Geen probleem? Dan is een georganiseerde reis vaak de ideale manier om andere mensen te ontmoeten. Een gids kan je bovendien meenemen naar de mooiste plekken, die jij niet zomaar had gevonden. Daarnaast is er altijd een ervaren fietser in je buurt, wat fijn is als je zelf nog niet zo lang fietst.

Ben je een avonturier pur sang, of ben je erg gesteld op je vrijheid? Dan ga je waarschijnlijk liever je eigen gang, zonder je iets van een groep aan te trekken. Wanneer je een niet-georganiseerde reis maakt, dan heb je bovendien de kans om je plannen aan te passen wanneer je maar wilt. Ook heel relaxed natuurlijk.  

Rondtrekken of op een vaste locatie?

Of je liever gaat rondtrekken op de fiets, of liever kiest voor één vaste uitvalsbasis is ook een gevoelskwestie uiteraard. Het eerste is afwisselender, het tweede geeft je de zekerheid dat je altijd op een goede plek zit. 

Ga je bikepacken, dan is dat een ervaring die je niet snel vergeet. Het is een prachtige manier om een land te ontdekken, terwijl je ‘back to basics’ gaat, met alleen de meest noodzakelijke spulletjes op je fiets. Avontuurlijker wordt het niet!   

Daar staat tegenover dat het ook wel erg relaxed is om rond te fietsen zónder bepakking. Je hoeft je tempo niet aan te passen, rijdt gemakkelijker iedere berg op, en kan ’s avonds weer genieten van de luxe van je eigen hotel of appartement.   

Is het jouw plan om te gaan bikepacken? Dan zijn hier een aantal nuttige tips voor je eerste trip.

Wat vind je verder belangrijk?

Uiteraard zijn er nog veel meer vragen die je jezelf moet stellen wanneer je een fietsvakantie plant. Zoek je veel afwisseling qua routes bijvoorbeeld, en wil je de garantie dat het mooi weer is? En wat doe je verder graag naast het fietsen? 

Op een afgelegen plek draait alles al snel om het fietsen, en kun je echt tot rust komen. Maar zoek je ook andere afleidingen tijdens je vakantie, dan kun je natuurlijk beter een andere locatie kiezen.

Twijfel je nog steeds over de bestemming en wat je precies wilt gaan doen? Lees dan vooral ook de ervaringen van andere fietsers, op forums en reisblogs bijvoorbeeld. Op die manier krijg je heel snel een goed beeld van een regio of een type reis.

Bijkomend voordeel: je leest nog veel meer tips, waar je tijdens je vakantie van profiteert.

Foto: Marie Westphal