Vier wedstrijden reed ze tot nu toe dit seizoen, en ze won er ook vier. Annemiek van Vleuten lijkt simpelweg niet te verslaan. Hoe haar dat lukt? Natuurlijk door keihard te trainen, en dankzij haar talent. Maar Van Vleuten heeft al haar successen zeker ook te danken aan haar winnaarsmentaliteit, die telkens weer bovendrijft.
Over de juiste mentaliteit gesproken… Als er een iemand weet hoe je een teleurstelling moet omzetten in succes, dan is het Annemiek van Vleuten. Een dramatische val op de olympische spelen in Rio hield haar niet tegen om in korte tijd door te stoten naar de absolute wereldtop.
Natuurlijk ging dat gepaard met twijfels soms, en met nieuwe tegenslagen. Zoals een gebroken knie, op het WK in Innsbruck. Maar de honger naar succes bleef, en telkens weer was er de focus op nieuwe doelen. Met inmiddels een imposante reeks overwinningen als resultaat.
Keihard werken, in combinatie met de juiste mindset. Daar draait het dus om, wanneer je zo succesvol wilt zijn. En wie goed luistert naar Van Vleuten in interviews, die hoort telkens weer voorbeelden van die winnaarsmentaliteit.
Het mooie is dat ook jij die tactieken kan toepassen om meer succes te behalen, op wat voor terrein dan ook. Als wielrenner, in je werk, en eigenlijk voor ieder doel dat je stelt. Bijvoorbeeld op de volgende vijf manieren.
Neem het lot in eigen handen en toon ambitie
Soms is het zaak om zelf het initiatief te nemen, als je graag iets wilt. Annemiek Van Vleuten is daar het levende bewijs van. De toen nog vrij onbekende renster belde namelijk zelf met Marianne Vos, om haar te vragen naar een plaatsje in het team van Vos. Er waren veel kandidaten voor die plek, maar Van Vleuten kreeg uiteindelijk de kans. En dat ene belletje gaf de doorslag.
Tegenwoordig rijdt Van Vleuten voor Mitchelton-Scott, maar ook dat was waarschijnlijk niet gebeurd als de Wageningse renster niet zelf contact had opgenomen met de ploeg. De les die je daaruit kunt trekken: wacht niet altijd af, maar neem je eigen lot in handen waar dat kan.
Stel jezelf concrete doelen en bedenk hoe je die bereikt
Ieder seizoen stelt Van Vleuten zich nieuwe doelen, waarbij ze ook een concreet plan bedenkt hoe ze die doelen gaat bereiken. Door ergens op te trainen bijvoorbeeld, door kennis te vergaren en soms door de juiste mensen om zich heen te verzamelen die haar daarbij kunnen helpen.
Een voorbeeld? Neem haar keuze om te gaan fietsen voor Mitchelton-Scott. Annemiek van Vleuten wist dat ze daar de juiste kennis en begeleiding zou vinden, om een betere tijdrijdster te worden. Die keuze was dus snel gemaakt, en dat begon met het stellen van een doel.
Focus op je taak, denk niet aan winnen
Hoe Annemiek van Vleuten telkens weer wint? Het antwoord zal je verbazen, maar ze doet dat onder andere door niet aan winnen te denken. Winnen is iets dat zelfs Van Vleuten namelijk niet helemaal in de hand heeft. En het kan je daardoor alleen maar stress bezorgen.
In plaats daarvan streeft Van Vleuten ernaar om het beste uit zichzelf te halen. Dat doet ze door heel taakgericht te werken, tijdens iedere wedstrijd. Ze blokkeert daarmee alle andere gedachten, bijvoorbeeld dat er iets mis zou kunnen gaan.
Die taken zijn zo simpel als focussen op het parcours, de gevaarlijke bochten, denken aan een goede houding, en goed blijven eten en drinken onderweg.
Leg je ergens op toe, en je bent tot veel meer in staat dan je denkt
In het begin van haar carrière was Van Vleuten vooral een hele goede renster in de klassiekers. En daardoor kreeg ze zelfs van ploegleiders en trainers het stempel dat ze een echte klassieker-renster was. Totdat Van Vleuten in Rio op een parcours met heel veel hoogtemeters enorm sterk bleek te zijn.
Die wedstrijd op de spelen liep natuurlijk heel slecht af, met een dramatisch valpartij. Maar het zaadje was ondertussen wel gepland, en Van Vleuten ging zich daarna steeds meer toeleggen op het klimmen.
Ze deed dat met volle overtuiging, en kwam er daardoor achter dat je tot veel meer in staat bent dan je denkt, als je ergens aandacht aan geeft.
Alles wat je energie geeft, is goed
Van Vleuten stond eind vorig jaar voor de keuze. Op trainingsstage gaan in Calpe, zoals menig wielrenner doet, of zelf een stage organiseren in Colombia, in een land die heel erg tot haar verbeelding sprak en waar ze nog nooit was geweest. Van Vleuten deed het laatste, en het was geen moeilijke keus. Colombia voelde namelijk als een avontuur, waar ze een hoop energie van kreeg.
De simpele conclusie is natuurlijk dat je altijd naar je gevoel moet luisteren. En twijfel je toch over iets, vraag je dan af waar je de meeste energie van krijgt. Zo blijf je gemotiveerd namelijk om je doelen te behalen. En net zoals bij Annemiek van Vleuten leidt dat vaak tot hele mooie dingen…