Afwisseling nodig? Deze 4 sporten zijn nu ideaal

Afwisseling nodig? Deze 4 sporten zijn nu ideaal

hardlopen

Ook in de koudere maanden kun je natuurlijk prima op de weg blijven fietsen. Maar verlang je wel eens naar wat anders? Dan zijn er gelukkig heel wat alternatieven voorhanden om fit te blijven. Sporten die ook nog eens heel praktisch zijn om te doen in de winter.

Dat je in het najaar en de winter behoefte hebt aan alternatieven buiten het fietsen op de weg, is niet zo gek. Het weer kan daar in de eerste plaats een grote aanleiding voor zijn. Ook al lijken de omstandigheden van te voren vaak erger, dan dat ze daadwerkelijk zijn als je eenmaal onderweg bent.

Maar het kan ook zo zijn dat je geestelijk wat behoefte hebt aan afwisseling. Als dat zo is, dan is het slim om te zoeken naar alternatieven. Want op die manier blijf je langer gemotiveerd en hou je gemakkelijker je conditie op peil. 

Plezier hebben in wat je doet is nu eenmaal de belangrijkste drijfveer om te blijven sporten.

Gelukkig zijn er aardig wat andere activiteiten, wanneer je de wegfiets een keertje wilt laten staan, maar toch graag buiten bent. Goede alternatieven bovendien, waar heel wat voordelen aan zitten.

Hardlopen

Voordeel: praktisch.

Of hardlopen net zo leuk is als wielrennen? Daar kun je natuurlijk lang over discussiëren. Maar een ding is zeker: het is een heel goed alternatief in de donkere wintermaanden. Omdat je geen fiets hoeft bloot te stellen aan de elementen, en omdat je geen schoonmaakwerk hebt bij terugkomst. Nou ja, misschien op een paar smerige schoenen na dan… Verder heb je ook geen kans op lek rijden, wat ook fijn is in de kou en duisternis.

Even gaan hardlopen doe je ook nog eens gemakkelijk tussendoor, waar je ook bent. Omdat het weinig tijd vraagt en je alleen maar wat sportkleding en een paar schoenen nodig hebt. Ook ideaal dus tijdens een vakantie of weekendje weg.

Ga je hardlopen in het donker? Zorg dan wel dat je net zo goed zichtbaar bent als op de fiets. Maar waarschijnlijk weet je uit eigen ervaring al lang hoe slecht een hardloper (of wandelaar) zonder lampjes zichtbaar is.

Mountainbiken

Voordeel: midden in de natuur.

Mountainbiken mag dan van origine een zomersport zijn, dat neemt niet weg dat je het prima kunt doen in de winter, zelfs wanneer het vriest of sneeuwt. Met die dikke banden zul je niet snel wegglijden. In het bos ben je bovendien meer beschut tegen de wind, waardoor het altijd wat warmer is dan op de buitenwegen. 

Je fietst daarnaast midden in de natuur, waardoor je vaak nog meer geniet van de route. Tot slot geeft het je ook nog eens de kans om op andere plekken te fietsen dan dat je zomers doet.

Ga je als wielrenner mountainbiken, dan vraagt dat vaak wel even wat omschakeling. Een paar handige tips: hou wat meer afstand ten opzichte van andere fietsers dan je gewend bent op de weg, en kijk wat verder voor je uit zodat je meer tijd hebt om te reageren op obstakels.

mountainbiken

Veldrijden

Voordeel: maakt je technisch een betere wielrenner.

Met een crosser of veldritfiets kun je uiteraard gewoon een route gaan rijden over onverharde paden, gelijk aan een gravelfiets. Maar deelnemen aan een echte veldritcompetitie behoort ook tot de mogelijkheden als je nog wat meer de uitdaging zoekt.

Op heel wat plekken in ons land zijn er in de winter laagdrempelige wedstrijden waar je aan mee kunt doen, buiten coronatijd.

Natuurlijk is het veldrijden in zijn pure vorm een hele andere discipline dan het wielrennen. Het is niet alleen technischer, en meer intervallen, er komen ook hele specifieke vaardigheden bij kijken. Zoals het op- en afstappen, de bunnyhops, en het op je schouder nemen van de fiets.

Dat laatste hoeft natuurlijk allemaal niet. Je kunt de veldritfiets ook gewoon zien als een alternatief voor de mountainbike of gravelfiets. En evengoed zullen je technische skills er op vooruit gaan, waar je ook veel aan hebt op de weg.

Schaatsen

Voordeel: nieuwe prikkels.

Schaatsen is in ons land de wintersport bij uitstek. Alleen moet je wel wat geluk hebben om er buiten van te genieten. Maar of je nu binnen of buiten schaatst, het is een geweldige manier om je conditie te onderhouden, en om je lichaam nieuwe prikkels te geven. 

Los daarvan kan het ook geestelijk een verademing zijn om je fiets een keertje te laten staan, en in plaats daarvan op je schaatstechniek te oefenen.

In Nederland zijn er 19 kunstijsbanen, waarvan 7 overdekt, 9 semi-overdekt en 3 in de openlucht. Wachten tot er een vorstperiode aanbreekt hoeft dus niet en dat is maar goed ook. Om de slag echt te pakken te krijgen is het handig om regelmatig je schaatsen onder te binden.

Die kunstijsbanen liggen verspreid over het hele land, en in dit overzicht zie je waar.

Opties te over dus, als je ook in het najaar en de winter aan je conditie wilt werken, maar de racefiets eens wilt laten staan. Dat werkt niet alleen geestelijk verfrissend, in sommige gevallen maakt het je ook nog eens een betere wielrenner. En los daarvan is het plezier dat het geeft natuurlijk de belangrijkste winst.

Foto bij intro: Clique Images