Een goede fietsbril is heel belangrijk als je aan wielrennen doet. Maar welke fietsbril is het meest geschikt voor jou? Hier lees je de begrippen die je moet weten als je op zoek gaat naar een bril.
Waarom een fietsbril zo belangrijk is? Ten eerste natuurlijk omdat een bril je zicht kan verbeteren. Daarnaast beschermen de lenzen je tegen schadelijke zonnestralen en heb je geen last meer van rijwind in je ogen. En ook niet onbelangrijk: er waait niks in je ogen. Geen vuil, maar ook geen insecten.
Zoek je een fietsbril, dan let je uiteraard op de (pas)vorm. Maar let vooral ook op de overige eigenschappen, want de ene bril is de andere niet. Zo zijn er fietsbrillen die minder snel beslaan, die meekleuren met het licht, en brillen die het contrast verhogen, zodat je scherper ziet. Om maar een paar aspecten te noemen.
Het enige probleem? Vaak lees je in de beschrijving van een fietsbril een hoop technische begrippen, die niet altijd worden uitgelegd. Vandaar dit overzicht met begrippen. Zo wordt het uitzoeken van een fietsbril hopelijk een heel stuk eenvoudiger.
Absorptie
De meeste lenzen van een fietsbril geven een deel van het licht door en absorberen de rest van het licht. Wanneer een bril bijvoorbeeld 80 procent van het licht absorbeert, dan laat de lens maar 20 procent van het licht door. Meer daarover lees je bij het begrip VLT (lichtdoorlatendheid).
Fotochromatische lens
Een fotochromatische lens verkleurt wanner het lichter of donkerder wordt. Hierdoor heb je onder verschillende omstandigheden goed zicht. Is het schemerig of slecht weer bijvoorbeeld, dan wordt de lens van je bril lichter van kleur, en bij fel zonlicht juist donkerder.
Oleo- en hydrofobe coating
Lenzen van dit type beslaan minder snel, en regendruppels lopen sneller van de bril af. In heel veel situaties hou je daardoor beter zicht.
PFC/PFAS
PFC is hetzelfde als PFAS. Het is een chemische stof met veel handige eigenschappen. Zo stoot PFAS onder meer water en vuil af. Het enige probleem: het materiaal laat kleine deeltjes los en die komen overal in terecht, waaronder in dieren en mensen. Niet zo gezond, en daarom zijn steeds meer producten PFC- of PFAS-vrij. Fietsbrillen horen daar gelukkig ook steeds vaker bij.
Polariserende lens
Deze lenzen hebben een extra folie die reflecties absorbeert. Dat verbetert niet alleen het zicht in sommige situaties, je ogen raken hierdoor ook minder snel vermoeid.
Polaroid-lens
Polaroid is een merknaam en het gaat hierbij om gepolariseerde lenzen. Ook een Polaroid-lens houdt dus reflecties tegen, waardoor je zicht verbetert en je ogen minder snel vermoeid raken.
Polycarbonaat
Polycarbonaat is een hard en helder materiaal dat ontzettend goed tegen een stootje kan, maar ook uv-licht tegenhoudt. Niet zo gek dus dat veel lenzen van fietsbrillen hiervan zijn gemaakt. Leuk feitje: polycarbonaat is maar liefst 250 keer sterker dan glas.
Grilamid
Het frame van een fietsbril is vaak gemaakt van Grilamid, een hoogwaardige kunststof die niet snel breekt, ook niet wanneer deze buigt. Het materiaal weegt bovendien ook weinig.
Uv-A-, uv-B- en uv-C-bescherming
Uv-straling – afgegeven door de zon – wordt onderverdeeld in drie soorten: uv-A-, uv-B- en uv-C-straling. Uv-C wordt gelukkig tegengehouden door de ozonlaag, want dit is de meest schadelijke van de drie. Maar overmatige blootstelling van uv-A- en uv-B-straling is ook schadelijk voor je huid en ogen. Een goede fietsbril beschermt je gelukkig tegen die straling.
Koop je een fietsbril, let er dan op dat die bril een uv400-filter heeft. Dit staat gelijk aan honderd procent bescherming.
VLT (lichtdoorlatendheid)
VLT staat voor Visible Light Transmission. In goed Nederlands hebben we het hier over de lichtdoorlatendheid van de lens. Voor brillen zijn er vijf categorieën bedacht om die lichtdoorlatendheid aan te geven. Dat zijn de categorieën nul tot en met vier. Hieronder zie je wat iedere categorie betekent:
Categorie 0
0 tot 20 procent absorptie (80 tot 100 procent lichtdoorlatend). Laat veel of al het licht door.
Categorie 1
20 tot 57 procent absorptie (43 tot 80 procent lichtdoorlatend). Geschikt voor schemerig en bewolkt weer.
Categorie 2
57 tot 82 procent absorptie (18 tot 43 procent lichtdoorlatend). Geschikt voor heldere dagen.
Categorie 3
82 tot 92 procent absorptie (8 tot 18 procent lichtdoorlatend). Veel sportbrillen vallen in deze categorie. Geschikt voor situaties met fel licht.
Categorie 4
92 tot 97 procent absorptie (3 tot 8 procent lichtdoorlatend). Geschikt voor extreme situaties, zoals in het hooggebergte of op gletsjers. Deze glazen zijn zo donker, dat het dieptezicht wat afneemt.
Met deze begrippen bij de hand is het hopelijk wat eenvoudiger geworden om een goede fietsbril uit te kiezen. Vraag jij je – los van deze begrippen – ook nog af welke kleur voor je lenzen het beste is? In dit artikel lees je daar meer over.
Foto’s: Unsplash en Pexels.