Dit heb je minimaal nodig als je begint met wielrennen

Dit heb je minimaal nodig als je begint met wielrennen

Wil je beginnen met wielrennen, maar heb je een klein budget? Dan zijn dit de meest essentiële spullen die je nodig hebt.

Wie zich een beetje verdiept heeft in wielrennen, die weet dat je er behoorlijk wat geld aan kunt spenderen. Maar er is ook goed nieuws: je kunt op heel veel items besparen en niet alles is meteen nodig. Al helpt wat creativiteit daarbij soms wel.

Maar waar kun je dan echt niet omheen als je begint met wielrennen? Hier is een lijst met essentials:

Fiets

Laten we beginnen met je topprioriteit, en dat is natuurlijk een racefiets. Alles is goed op dat vlak, zolang jij er veilig mee de weg op kan en zolang deze fiets de juiste maat heeft. Verder maakt het niet uit natuurlijk of het een geleende fiets is van je buurman, een tweedehands racefiets, of een nieuw model.

Waarom een fiets in de juiste maat zo belangrijk is? Omdat je geen klachten wilt krijgen uiteraard, en ook geen blessures. Laat je daarom goed adviseren als je twijfelt. 

Fietshelm

Er is in Nederland geen wet die zegt dat jij als wielrenner een helm op moet zetten. Toch kun je dat maar beter wel doen, vanaf je eerste rit. Je bent namelijk ontzettend kwetsbaar bent op de weg, zelfs als je het rustig aan doet.

Een veilige fietshelm hoeft gelukkig niet duur te zijn. Voor een paar tientjes kun je al klaar zijn. Waarom sommige helmen dan veel meer kosten? Dat kan komen door het type materiaal dat is gebruikt, maar ook de afwerking. Wil je een lichtere, meer gestroomlijnde helm, dan moet je vaak meer uitgeven.

Reparatiespullen, binnenbandjes, pompje

Zodra je de weg opgaat, dan bestaat er een kans dat je lek rijdt. Reparatiespullen of een fietspompje, bandenlichters en één of twee binnenbandjes wil je daarom altijd bij je hebben. 

Op die manier ben je niet afhankelijk van anderen én hoef je niemand op te bellen voor een lift naar huis.

Bidons

Helemaal niks drinken is geen optie onderweg (en telkens afstappen bij een kraan ook niet), dus heb je ook bidons nodig. Hopelijk zitten er al bidophouders op je fiets, en met twee kleine of grote bidons ben je dan klaar. Niet duur, wel heel belangrijk.

Smeermiddel

Je fiets schoonmaken kan al met een sopje, een spons en wat doeken. Maar tenslotte moet je je ketting – zodra je hem schoon hebt – natuurlijk wel weer smeren. Qua smeermiddel heb je verschillende opties. Kettingolie is nog steeds het meest gebruikte middel, maar je kunt ook kiezen voor wax. 

Wax trekt minder vuil aan dan olie, laat je ketting langer meegaan maar is ook tijdrovender om aan te brengen. Voor zowel wax als olie valt wat te zeggen dus.

Ketting smeren

En verder…

Zijn we er dan, qua spullen? Nou, wel als je écht gaat voor het minimale… Is je budget wat ruimer, dan zijn hier de spullen waar je vervolgens naar wilt kijken.

Fietsbroek

Een fietsbroek is ongetwijfeld het meest voorname kledingstuk op de fiets. Als je wat vaker gaat fietsen en daarbij aardig wat kilometers maakt, dan zul je al snel merken waarom. Een fietsbroek is ontzettend belangrijk voor je comfort. 

Gelukkig is het niet per se nodig om (meteen) een hele dure fietsbroek aan te schaffen. Maar ga als het even kan ook niet voor de allergoedkoopste. Iets meer betalen betekent vaak ook dat je wat meer comfort krijgt. 

Het allerbelangrijkste onderdeel van een fietsbroek is de zeem: dat zachte ‘kussentje’ in een fietsbroek, waar je op zit. De ene zeem is comfortabeler dan de andere, en hier wil je dus de nodige aandacht aan besteden.

Let er bij het passen verder op dat een fietsbroek niet te strak, maar vooral ook niet te los zit. In dat laatste geval gaat de stof sneller schuren. 

fietsbroek

Fietsshirt

Een comfortabel fietsshirt behoort ook tot de basics van een wielrenner. Eentje die goed aansluit het liefst, zodat er niks wappert in de wind. Past een fietsshirt nog even niet in je budget, dan kun je natuurlijk ook een strak (sport)shirt aantrekken.

Fietsbril

Er zijn genoeg wielrenners die zonder fietsbril fietsen, maar toch is het een belangrijk item. In de eerste plaats omdat een goede fietsbril je ogen beschermt. Tegen vuil en insecten, maar ook tegen de zon. En wat dacht je van de rijwind… Ook die kan behoorlijk vervelend zijn op de fiets. 

(Nog) geen budget voor een fietsbril? Dan helpt een gewone (zonne)bril natuurlijk ook. Belangrijkste is dat die bril goed aansluit op je hoofd en niet beweegt tijdens het fietsen. 

Fietsschoenen

Wat voor schoenen je nodig hebt op de fiets, is afhankelijk van het type pedalen dat je gebruikt. Heb je gewone platte pedalen gemonteerd, dan kun je uiteraard gewone (sport)schoenen dragen. Fiets je liever met racepedalen, dan zul je speciale fietsschoenen moeten kopen met schoenplaatjes. 

Arm- en beenstukken

Vooral in het voor- en najaar zijn arm- en beenstukken heel erg handig, in combinatie met een korte fietsbroek en shirt met korte mouwen. Krijg je het onderweg warmer, dan trek je ze gemakkelijk uit. 

Fietsjasje

Is het nog wat kouder, dan komt een fietsjasje ook al snel van pas. Mocht dit nog niet in je budget passen, dan kun je natuurlijk ook een trainingsjack dragen. 

Verder uitbreiden…

Natuurlijk zijn er nog veel meer handige items als je begint met wielrennen. Essentieel zijn ze niet, maar ze verhogen het comfort wel aanzienlijk. Denk aan een fietscomputer, handschoentjes, een nekwarmer, een regenjasje, een bodywarmer en fietssokken bijvoorbeeld. 

Mochten deze items nu nog niet in je budget passen, dan komen ze ongetwijfeld op de wat langere termijn. Verder zul je er ook al snel achterkomen dat je eigenlijk nooit klaar bent met het perfectioneren van je uitrusting. 

Nog een reden om het lekker rustig aan te doen… Geniet vooral van je rondjes, dan komt de rest vanzelf wel!

Foto’s: In de Kopgroep, Pexels, Unsplash