5 mentale strategieën voor als je afziet

5 mentale strategieën voor als je afziet

Of je nou een tijdrit fietst, een berg beklimt of meedoet aan bijvoorbeeld een run-bike-run: soms kan het zo zwaar zijn dat je het liefst in de remmen knijpt. Deze mentale ‘trucs’ helpen je dan om niet op te geven.

1. Gebruik positieve self-talk

Overtuig jezelf dat je het vol kan houden, ook al is het zwaar. Bedenk jezelf dat je vaker zo diep bent gegaan en moedig jezelf in gedachten aan. Door zo’n positieve mindset zul je minder afzien.

Wat ook helpt is gebruikmaken van een mantra. Herhaal in je hoofd een kort en krachtig zinnetje als ‘dit is mijn race’ of ‘ik voel me sterk’, en je zult je na een tijdje daadwerkelijk sterker voelen. Nog een voordeel van een mantra is dat het je helpt om geconcentreerd en kalm te blijven.

2. Stel van te voren een doel

Neem een mooie tijd als doel, of spreek met jezelf af dat je gaat voor een persoonlijk record. Met zo’n doel voor ogen ben je net wat gemakkelijker in staat om diep te gaan, en om dat vol te houden tot het einde. 

Een ambitieus doel stellen is goed, maar hou het ook realistisch. Anders werkt het eerder tegen je. 

3. Deel je race op

Denk niet aan de finish als die nog ver weg is, maar deel je race op in delen. Focus je bijvoorbeeld volledig op een punt aan het einde van de weg en werk daar naartoe. Uiteraard herhaal je dat keer op keer, tot het einde. Mentaal wordt het zo een stuk gemakkelijker om alles te geven, omdat je de race in behapbare stukken opdeelt. 

4. Gebruik een gangmaker of richtpunt

Mentaal helpt het enorm als je gebruik kunt maken van een gangmaker die net wat harder gaat. Daarbij hoef je niet per se in iemands wiel te rijden (al is dat natuurlijk wel een voordeel). 

Ook wanneer iemand verder voor je rijdt dan is dat een handig punt om je op te richten. Je kunt dan vaak net wat harder fietsen en bovendien leidt het af van hoe zwaar je inspanning is.

5. Ontspan

Dat klinkt wat gek misschien wanneer je het zwaar hebt. Toch zal het je helpen als je probeert te ontspannen tijdens een race. Ontspan je schouders, knijp je stuur wat minder hard vast en je zult je meteen wat beter voelen. 

Glimlach daarnaast ook een keertje, als dat nog lukt. Dat laatste is volgens onderzoekers namelijk een effectieve manier om de stress in je lichaam te verlagen. En het werkt zélfs wanneer die glimlach of grijns geforceerd is. Je zult je meteen een stuk beter voelen, ook al ben je alles aan het geven.

Helpen deze mentale trucs niet? Neem dan als het nodig is wat gas terug. Zo geef je jezelf de kans om bij te komen en te ontspannen. Het voordeel daarvan is dat je vanuit die positie vaak weer kunt versnellen. En zo finish je de race toch nog sterk.

Foto’s: Unsplash