De 7 geboden die elke wielrenner moet weten

De 7 geboden die elke wielrenner moet weten

De zeven geboden van Paul de Vivie – ontwikkelaar van de derailleurversnelling – zijn al ontzettend oud, maar nog steeds relevant voor iedere wielrenner. En al helemaal voor iedereen die lange afstanden fietst. 

Dat Paul de Vivie niet zomaar iemand was in de fietswereld, blijkt wel uit zijn staat van dienst. Zo was hij tientallen jaren de uitgever van het magazine Le Cycliste, en wordt hij vaak de vader van het toerfietsen genoemd. Maar De Vivie was ook nog de ontwikkelaar van de derailleurversnelling.

Een belangrijke uitvinding, want stel je eens voor dat je het vandaag de dag zonder die versnellingen zou moeten doen. Een ritje in de bergen? Je zou er waarschijnlijk niet aan beginnen.

De Vivie had dus behoorlijk wat verstand van fietsen. De Fransman bedacht zelfs zeven geboden, met name voor wielrenners die lange afstanden fietsen. Een eeuw geleden is dat inmiddels. Maar alle zeven zijn ze nog altijd relevant, en eigenlijk behoeven ze vrijwel geen uitleg.

Dit zijn ze, de zeven geboden van Paul de Vivie:

1. Hou je stops kort en beperk ze om je ritme te behouden

Wie wel eens met koude spieren terug op zijn fiets stapte na een wat te lange pauze, en moeilijk in zijn ritme kon komen, weet precies waar Paul de Vivie het over heeft.

2. Eet voor je honger hebt en drink voor je dorst hebt

Het klinkt zo logisch, en toch gaat het vaak nog mis. Met in het ergste geval een hongerklop. En die wil je natuurlijk voorkomen.

3. Laat het nooit zover komen dat je niet meer kunt eten of slapen van uitputting

Oftewel: luister altijd naar je lichaam, en weet je grens. Je gezondheid gaat voor alles.

4. Trek wat aan voordat je het koud hebt, trek wat uit voordat je het heet hebt

Niet alleen omdat je prestatie achteruitgaat natuurlijk, maar ook omdat je fietsrit anders heel oncomfortabel wordt. Laagjes aan dus, en een extra laagje mee.

5. Drink geen wijn, rook niet en eet geen vlees onderweg

De eerste twee behoeven natuurlijk geen uitleg, en vervang het woordje wijn maar voor alcohol. Vlees verteert daarnaast ook niet zo goed wanneer je een flinke inspanning levert. 

6. Forceer nooit je tempo, vooral niet in de eerste uren

Veel te hard vertrekken, is jezelf vaak tegenkomen verderop. Probeer jezelf dus te temperen en laat je niet gek maken door anderen.

7. Fiets nooit uit ijdelheid en wees geen uitslover

Een laatste wijze raad van De Vivie, waar je niet alleen een prettiger mens van wordt. Focus op jezelf, dat geeft je veel meer voldoening!

Foto: Ben Guernsey (Unsplash). Bron 7 geboden Paul de Vivie: Rapha