6 tips om je sportieve voornemens te laten slagen

6 tips om je sportieve voornemens te laten slagen

Heb je het goede voornemen om dit jaar flink aan je sportieve doelen te werken? Een goed plan is dan wat je nodig hebt. Of je nu je beste vorm ooit wilt bereiken, of weer zo fit wilt worden als in je beste jaren.

Met jezelf de afspraak maken dat je x-aantal uur per week op de fiets gaat zitten is een goed begin, en een goed trainingsschema helpt je daar nog verder bij. Maar om dat alles vol te houden heb je ook de juiste mindset nodig, en een slimme aanpak. Deze concrete tips helpen je bij dat laatste. Met als resultaat dat jouw goede voornemens slagen.

Stel prioriteit

Wil je je doel bereiken dan moet je daar prioriteit aan geven. Klinkt logisch wellicht, maar doe je dat niet, dan verzuipen je plannen vaak in de hectiek van het dagelijks leven. Waarbij je ’s avonds laat op de bank tot de realisatie komt dat die training er weer bij in is geschoten.

Wanneer mensen zeggen dat ze geen tijd hebben voor iets, dan betekent dat eigenlijk dat het geen prioriteit heeft. Maak van je doel om fit te worden dus een echte prioriteit. Blok je trainingen in je agenda, en begin er je dag mee als je de kans hebt.

Bedenk een concreet doel

Maak je doel zo concreet mogelijk en schrijf hem op. Of je nu vijf kilo wilt afvallen, bepaalde persoonlijke records wilt verbreken, of de meest extreme uitdaging van je leven wilt realiseren. Visualiseer je doel regelmatig en beeld je in hoe het voelt als je dit doel hebt bereikt.

Wanneer je het doel concreet voor je ziet, wordt het ineens een stuk gemakkelijker om er naar toe te werken. En om het vol te houden.

Wees creatief

Ook al heb je het doel om fit te raken als prioriteit gesteld, dan nog kan het een uitdaging zijn om wekelijks voldoende tijd vrij te maken om te gaan trainen. De nodige creativiteit qua planning is dan noodzakelijk.

Wat eerder naar bed gaan en wat vroeger de wekker zetten kan daar een voorbeeld van zijn. Ook kun je je fietstraining met een bezoekje combineren, in overleg je werkdag anders indelen, of de fiets pakken naar je werk, in plaats van de auto. 

Hoe slimmer je de dag indeelt, des te groter is de kans dat je aan je training toekomt.

Maak het leuk

Focus niet alleen op het einddoel, maar probeer ook te genieten van het proces. Je houdt alleen maar iets vol op de lange termijn als het leuk is.

Maak je training daadwerkelijk leuk door mee te doen aan evenementen en door af te spreken met anderen. Beloon jezelf ook gerust als je een tussentijds doel hebt gehaald.

Spreek je uit

Deel je doelen met je omgeving. Een betere motivatie is er niet, want als je eenmaal je doelen hebt uitgesproken naar anderen, dan wil je ze waarmaken ook. Bovendien ben je er daardoor bewuster mee bezig.

Ga er 100 procent voor, maar overdrijf niet

Ga serieus voor je doel om fit te worden en hou jezelf aan je plan. Maar jaag jezelf niet over de kling als het na een tijdje heel lekker gaat. Niet alleen komt je herstel dan in gevaar, maar ook kan het je op een zeker moment teveel worden. Waarna je er misschien wel helemaal mee kapt. Jezelf oproken heeft geen zin, en leven als een monnik ook niet.

Foto: Unsplash