4 tips voor als je een fietsenmaker nodig hebt

4 tips voor als je een fietsenmaker nodig hebt

Wat zou een wielrenner zijn zonder goede fietsenmaker? Een hoopje ellende waarschijnlijk, met een krakende fiets of erger… Tenzij jij zelf heel handig bent in het repareren van je fiets natuurlijk. Is dat niet het geval, dan is het fijn om te kunnen rekenen op wat professionele hulp. 

Een ding is zeker: hoe zuinig je ook bent, vroeg of laat krijg je altijd te maken met een mankement aan je fiets. Tenzij je fiets het hele jaar aan de muur hangt natuurlijk…  

Wat doe je dan, als je serieuze panne hebt? Inderdaad, dan ga je richting de fietsenwinkel, in de hoop dat zij je probleem snel kunnen oplossen. Gelukkig is dat bijna altijd het geval, waardoor je weer snel met een perfect functionerende fiets op pad kunt.

Ga je langs bij de fietsenmaker, dan zijn er uiteraard een aantal do’s en don’ts. Die zorgen er niet alleen voor dat je beter wordt geholpen, maar maken de fietsenmaker ook nog eens een blijer mens. En dat laatste is natuurlijk ook een fijne gedachte.

Bovendien is het hebben van een goede verstandhouding met je fietsenmaker – om begrijpelijke redenen – voor jou ook heel voordelig op de lange termijn. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Bijvoorbeeld op de volgende manieren.

Maak je fiets schoon voor je hem langs brengt

Doe je fietsenmaker een groot plezier, en maak je fiets schoon voordat je hem langs brengt. Dat getuigd niet alleen van een hoop respect, maar maakt het werk voor hem of haar ook een stuk gemakkelijker. 

Natuurlijk hoef je dat schoonmaken niet te overdrijven, met een fiets die eruitziet alsof hij net uit de doos is gekomen, maar zorg wel dat die aangekoekte modder van dat baggerritje van laatst eraf is.

Sowieso is het slim om je fiets regelmatig schoon te maken. Niet alleen voorkom je daar heel veel mankementen mee, het fietst ook nog eens prettiger.  

Maak een afspraak en kom niet last minute

Een reparatie zie je meestal niet aankomen, en laat zich daardoor lastig plannen. Toch is het zaak om realistisch te blijven wanneer je contact opneemt met je fietsenmaker. Is het druk, dan zul je rekening moeten houden met een bepaalde doorlooptijd, waarbij een fietsenmaker jou geen voorrang kan geven boven iemand anders. 

De kans is trouwens groot dat je alsnog uit de brand wordt geholpen, mocht dat nodig zijn. Bijvoorbeeld omdat je de volgende dag een wedstrijd hebt.

Heb je een mankement, dan is het dus slim om in alle gevallen zo snel mogelijk een afspraak maken. Dan weet je meteen waar je aan toe bent, en wat de mogelijkheden zijn.

fietsenmaker

Vertrouw op de expertise van een fietsenmaker

Een bezoekje aan de fietsenzaak kan financieel gezien een tegenvaller zijn. Bijvoorbeeld omdat men meer mankementen ontdekt dan jou was opgevallen. Dat is soms een flinke domper, maar uiteraard geen reden om te denken dat je fietsenmaker uit is op meerwerk.

Vertrouw op de expertise van een fietsenmaker, waarbij je natuurlijk wel om uitleg kunt vragen over iets, om er zelf weer wat wijzer van te worden.

Laat je een fiets achter voor reparatie, dan is het wel slim om een afspraak te maken over meerwerk. Bijvoorbeeld door af te spreken dat men een belletje doet bij onvoorziene werkzaamheden.

Kies een vast adres

Voor een winkel is een terugkerende klant natuurlijk prettig, maar ook voor jezelf is het hebben van een vast adres in de buurt voordelig. Ten eerste omdat je fietsenmaker jouw specifieke wensen en behoeften leert kennen. Maar ook omdat de kans groot is dat een fietsenmaker nog wat verder gaat met zijn service, als je een vaste klant bent.

Waarschijnlijk zul je vervolgens regelmatig ervaren dat je fietsenmaker je matst, of uit de brand helpt als je omhoog zit met iets. Een relatie dus om te koesteren.