4 aandachtspunten bij het dragen van een fietshelm

4 aandachtspunten bij het dragen van een fietshelm

Dat je als wielrenner altijd een helm draagt, spreekt natuurlijk voor zich. Maar draag jij je fietshelm ook zo, dat hij je maximaal beschermt? 

Dat er ooit een tijd was dat een wielrenner zonder helm vetrok, is nu bijna niet meer voor te stellen.Een fietshelm behoort dan ook terecht tot de basisuitrusting van je wielerkit. 

Wat voor model je voorkeur ook heeft, het belangrijkste is natuurijk dat je een helm draagt zoals het bedoeld is. Zodat hij je maximaal beschermt, en zo comfortabel mogelijk zit. En laten we niet vergeten: hoe het eruit ziet telt uiteraard ook een beetje mee. 

Aandachtspunt 1: de positie van je helm

Schuif je fietshelm zo veel mogelijk naar voren, wanneer je hem opzet. Met zo min mogelijk ruimte tussen je helm en je zonnebril. Op die manier geeft hij je namelijk de maximale bescherming. 

Ben je het gewend om je helm meer achter op je hoofd te dragen, dan kan dat eerst even wennen zijn. Maar aangezien je veiligheid voor alles gaat zul je het er graag voor overhebben.

Bovendien zie je er ook nog eens sneller uit op deze manier. En dat telt natuurlijk ook.

Aandachtspunt 2: het bandje

Het bandje van je fietshelm zorgt er uiteraard voor dat je helm onderweg niet gaat verschuiven. Veel wielrenners vergeten desondanks het bandje voldoende aan te trekken. Ook in de loop van de tijd kan je helm steeds losser gaan zitten, waardoor je af en toe moet checken of je helm niet te los zit.

Het bandje hoeft gelukkig niet te knellen, om je helm goed op zijn plek te houden. Zorg dat er nog ruimte is voor een of twee vingers tussen het bandje en je hals, en dan weet je dat hij strak genoeg zit.

Aandachtspunt 3: de verdere afstelling

Met het wieltje aan de achterzijde stel je de helm verder af op je hoofd, en daarmee zorg je er ook voor dat je helm goed op zijn plaats blijft zitten. Check ook dit regelmatig, zodat je helm onderweg niet scheef kan gaan staan. Vooral wanneer je af en toe met een pet of muts rondfietst onder je helm, dan zul je je helm regelmatig opnieuw moeten afstellen. Gelukkig is het maar een paar seconden werk.

Aandachtspunt 4: je fietsbril

Een fietsbril is uiteraard ook een aanrader wanneer je fietst, om je ogen te beschermen. Let er daarbij op dat je eerst je helm opzet, en daarna pas je bril. Op die manier kun je de pootjes van de bril over het bandje van je helm schuiven. Toegegeven, dit is puur een esthetische tip. Maar je bent het er vast over eens dat het er net even beter uitziet.

Extra tip: het onderhoud

Tot slot wil je natuurlijk ook graag met een schone frisse helm rondfietsen. Wat onderhoud aan je fietshelm is daarom ook noodzakelijk. De buitenzijde maak je gemakkelijk schoon met een vochtige doek, maar de binnenzijde vraagt wat extra aandacht. 

De zachte pads kun je gelukkig uit je helm halen en uitwassen, wanneer ze vies zijn en ook het bandje verdient af en toe een schrobbeurt. Belangrijk onderhoud, want anders kan je helm na verloop van tijd vervelend gaan ruiken.

Meer uitgebreide tips nodig over het onderhoud van je fietshelm? Check dan ook dit artikel.