Zo vier je morgen World Earth Day als fietser

Zo vier je morgen World Earth Day als fietser

Jaarlijks is het op 22 april de Dag van de Aarde. Een dag om uit te dragen dat we zuinig moeten zijn op de natuur, maar ook om buiten te genieten. Als fanatieke fietser vier je dat op de fiets natuurlijk, maar er zijn meer dingen die je kunt doen.

Het zal je wellicht verbazen, maar World Earth Day bestaat al sinds 1970! Helaas is de noodzaak om stil te staan bij de natuur er inmiddels niet kleiner op geworden. Mooi dus dat de Dag van de Aarde steeds meer aandacht krijgt, ook in Nederland.

Wil jij als fanatieke fietser deze bijzondere dag ook vieren, dan kan dat op heel veel manieren natuurlijk. Tips nodig? Hier zijn er vijf: 

Maak je favoriete route een stukje schoner

De Dag van de Aarde is een heel mooi moment om je favoriete pad of route weer een stukje schoner te maken. Grote kans namelijk dat er het nodige zwerfafval ligt. 

Daarbij maakt het niet uit hoeveel afval je uiteindelijk vindt en meeneemt. Alle beetjes helpen namelijk. En het is nog leuker wanneer je samen met anderen een cleanup ride doet!

Pak de fiets in plaats van de auto

Je fiets pakken in plaats van de auto is altijd een goed initiatief, en als fanatieke fietser zul je dat al regelmatig doen. Maar het is ook een hele mooie manier om Earth Day te vieren. Zelfs al moet je daar misschien een heel eind voor fietsen… Dan heb je meteen ook de gelegenheid om te genieten van de natuur!

Neem een kortere douche na het fietsen

De energiecrisis heeft ervoor gezorgd dat we al heel wat zuiniger omgaan met energie. Wat korter douchen hoort daar ook bij. Mocht dat nog niet je gewoonte zijn, dan is Earth Day natuurlijk een hele mooie dag om hier aan te beginnen. Je bespaart er geld mee, maar helpt de natuur ook een handje. 

Wil je het milieu (en je bankrekening) nog meer ontzien, dan helpt het uiteraard ook als je apparaten en lampen niet voor niks aanlaat. 

Bied oude fietsspullen en fietskleding aan voor hergebruik

Misschien heb jij ook nog fietsspullen en -kleding die je niet meer gebruikt. Omdat het niet meer past bijvoorbeeld, of omdat je het hebt vervangen. Waarom zou je die spullen op de Dag van de Aarde niet aanbieden, of wegbrengen naar de kringloop? 

Zo komt het niet bij het afval terecht, en een ander hoeft geen nieuwe spullen aan te schaffen. Een win-winsituatie dus!

Praat erover en geniet van de natuur

World Earth Day vieren doe je verder vooral ook op de fiets natuurlijk. Plan dus een prachtige route en geniet van al het moois dat de aarde ons te bieden heeft. Vergeet daarbij niet om anderen mee te vragen. Dat is gezelliger én je zorgt meteen ook voor nog meer bewustwording bij anderen. 

Je rit taggen met #worldearthday helpt daarnaast natuurlijk ook om meer bekendheid te geven aan deze dag.

Heb je nog geen fietsplannen en woon je in (de buurt van) Nijmegen? Trek Bicycle Nijmegen houdt op 22 april zelfs een social ride ter ere van World Earth Day, waaraan je gratis mee kunt doen. Hier lees je er meer over.

Foto: Unsplash