Op deze 6 manieren koop je een voordelige racefiets

Op deze 6 manieren koop je een voordelige racefiets

nieuwe racefiets

Je hebt het vast al gemerkt: fietsen is sinds het afgelopen jaar populairder dan ooit. Maar de crisis heeft er ook voor gezorgd dat de prijzen van veel racefietsen zijn gestegen. Balen natuurlijk als je een beperkt budget hebt, en daarom zijn hier een aantal tips om toch een voordelige fiets op de kop te tikken.

Zoek een overjarig model

Wil je graag een nieuwe fiets, dan zijn overjarige modellen een buitenkansje. Helaas moet je daar wel heel goed naar zoeken op het moment. In veel gevallen is er meer vraag naar fietsen, dan dat er aanbod is namelijk. Toch zijn er nog steeds fietsen die al te lang op voorraad hebben gestaan in een winkel, waardoor er toch wat van de prijs af mag. Wie weet heb je net geluk als je navraag doet.

Speur online naar aanbiedingen

Ook online kun je soms een afgeprijsd model op de kop tikken. Sommige merken, zoals Canyon, hebben zelfs een speciale outlet voor fietsen waarbij je vaak flink wat korting krijgt. Soms zijn dat overjarige fietsen, maar het kan ook een fiets zijn met hele lichte schade. In dat laatste geval wordt dat er natuurlijk bij verteld.

Koop je online een fiets, dan krijg je natuurijk wel wat minder advies en service. Maar als je weet wat je nodig hebt, en je fietst al wat langer, dan kun je dat uiteraard voor lief nemen. Zeker omwille van het financiële voordeel.

Ga tweedehands

Wil je echt flink besparen op een racefiets, dan is een tweedehands fiets kopen ook een hele goede optie. Doe je dat bij een officiële fietsenzaak, dan heb je vaak ook nog garantie, mocht er iets mis zijn met je aankoop. 

Ga je zelf (online) op koopjesjacht, dan is het belangrijk om goed te checken wat je koopt. Een fiets met versleten onderdelen kan alsnog duur uitvallen namelijk. Ga de fiets sowieso altijd in het echt bekijken (en testen het liefst), voordat je een aankoop doet. 

Meer tips voor het kopen van een tweedehands fiets vind je ook in dit artikel.

Koop een fiets van een profploeg

Het komt vaak voor dat een wielerteam zijn fietsen afdankt aan het eind van het seizoen, waardoor jij een fiets voor een gunstige prijs kunt overnemen. Eigenlijk een tweedehands fiets dus, maar vaak zijn ze niet van nieuw te onderscheiden. Helaas is het wel een buitenkansje waar je vaak snel bij moet zijn, aangezien het om een beperkt aantal fietsen gaat.

Koop alleen een nieuw frame 

Een complete fiets kopen is meestal goedkoper dan wanneer je alles los koopt en zelf je fiets gaat bouwen. Toch kan het soms voordelig zijn om alleen een frame te kopen. Bijvoorbeeld wanneer je de fiets verder opbouwt met onderdelen die je al hebt. Natuurlijk moet je dan wel een oude fiets hebben. En je moet er niet tegenop zien om te sleutelen aan je nieuwe fiets. 

Onderhandel over de prijs

Als het over onderhandelen gaat, dan is je positie dit jaar helaas wat minder sterk dan in andere jaren. Fietsen vliegen momenteel de winkel uit, en soms moet je er zelfs maanden op wachten. Maar dat neemt niet weg dat je altijd kunt informeren naar een goede deal. Zeker wanneer het een wat duurder model betreft. 

Is een korting niet mogelijk? Dan is dat jammer natuurlijk, maar wie weet zit er alsnog een ander voordeeltje in. Een extra service of een uitgebreide garantie bijvoorbeeld. Vaak is er meer ruimte om te onderhandelen dan je denkt, en dat hoeft niet alleen over de prijs te gaan.

Foto: Unsplash