Klimmen voor gevorderden: de Taiwan KOM Challenge

Klimmen voor gevorderden: de Taiwan KOM Challenge

Hehuan Wuling

Uit je comfort zone stappen om iets te doen. Dan heb je te maken met een echte uitdaging, aldus een van de deelnemers.

De Taiwan KOM Challenge mag zich wat dat betreft zeker een uitdaging noemen. Want waar vind je een klim van 85 kilometer lang, met stijgingspercentages tot 27 procent?

Taiwan timmert flink aan de weg als fietsland. Daar kon je onlangs al over lezen, in dit artikel over Cycling Route no. 1. Die route is op zichzelf al een reis naar Taiwan waard. Maar voor de klimmers onder ons biedt Taiwan meer. 

De Taiwan KOM Challenge mag je gerust de zwaarste beklimming van Azië noemen, misschien wel van de hele wereld. Twijfel je daar nog over, dan kan wielrenster Lucy Kennedy, zelf niet vies is van wat klimwerk, dat bevestigen. Toch wist ze vorig jaar glansrijk de winst te pakken bij de vrouwen.

Het dak van Taiwan

De race laat zich het beste omschrijven als een loodzware klimtijdrit met een massale start, naar ‘het dak van Taiwan’. Maak je borst maar nat voor 85 kilometer bergop, 3275 hoogtemeters en een rit door 3 verschillende klimaatzones. 

Het echte venijn zit hem ook nog eens in de staart, wanneer de weg met haarspeldbochten oploopt met gruwelijke percentages tot 27 procent. Onderweg en op de top is een fantastisch uitzicht je beloning voor het afzien. 

Taiwan KOM Challenge
De Taiwan KOM Challenge start in de kustplaats Hualien, en eindigt bovenop Mount Wuling.

Prominenten

De wedstrijd is voor wielrenners van alle niveaus, van amateurs tot profs. In die laatste categorie worden vaak enkele wielrenners uitgenodigd deel te nemen. 

Laurens ten Dam, Cadel Evans en Alberto Contador bijvoorbeeld stonden ooit aan de start, net als voormalig wereldkampioene Emma Pooley. Maar de befaamde KOM, die is volgens Strava in handen van de Fransman Peter Pouly zoals je hier kunt zien.

De volgende editie is al deze maand, op 26 oktober 2019. Enkele prominente deelnemers dit jaar zijn Marianne Vos, Nathan Haas en Merhawi Kudus, net als enkele renners van EF Education First.

Sfeerimpressie

Een mooie sfeerimpressie van de race van vorig jaar krijg je middels onderstaande filmpje van Cyclingnews. Daarin komt Laurens ten Dam ook nog even voorbij. Zijn ervaring met de KOM Challenge spreekt trouwens boekdelen. Ten Dam onthult namelijk dat hij onderweg moest terugschakelen naar de kleinste versnelling die hij in jaren had gereden.

De Taiwan KOM Challenge is bij uitstek een uitdaging die je eens in je leven gereden wilt hebben. En besluit je er heen te gaan, dan is het natuurlijk erg de moeite om er een meerdaagse fietstour van te maken. Je kunt zelfs een officiële Post-KOM Bike Tour doen van vier dagen, langs de oostkust van Taiwan.

Enthousiast geworden na het lezen? Hier kun je jezelf aanmelden voor de Taiwan KOM Challenge of een van de andere evenementen in Taiwan.

Foto bij intro: Wikimedia Commons