Rij je eigen klassieke voorjaar in het spoor van de profs

Rij je eigen klassieke voorjaar in het spoor van de profs

Zin om flink wat kilometers te maken dit voorjaar? Dat treft, want het nieuwe toerritseizoen staat voor de deur. Heb je zin in wat speciaals, dan kun je zelfs je eigen ‘klassieke voorjaar’ rijden, in het spoor van de profs. En daar hoef je niet eens voor naar Vlaanderen af te reizen.

Nederlands mooiste klassiekers hebben namelijk allemaal een toerversie waar je dit voorjaar aan kunt deelnemen. Rij dus net als de profs over de Drentse keien en de Limburgse heuvels en test je benen op de Utrechtse Heuvelrug. 

Check hieronder meteen waar je moet zijn en welke weekenden je maar beter vrij kunt houden. 

Ronde van Drenthe

14 maart 2020

Wie zijn wielervoorjaar in Drenthe begint, kan zich net als de profs uitleven op de VAM-berg én op de Drentse keienstroken. Extra bijzonder is het dat je aan de bak mag in hetzelfde weekend als dat de dames en heren profs dat doen.

Je rugnummer opspelden en starten doe je in Hoogeveen. En aangezien de profkoers voor de heren diezelfde dag plaatsvindt, dien je al voor negen uur te starten. Je kunt kiezen voor een route van 55, 100 of 125 kilometer, en jezelf aanmelden voor deze voorjaars-ouverture doe je hier.

VAM-berg
Test je klimcapaciteiten op de VAM-berg.

PWZ Zuidenveldtour

4 april 2020

De PWZ Zuidenveldtour maakt sinds 2013 deel uit van de UCI Europe Tour, maar staat al sinds 1992 op de wielerkalender. De koers in Drenthe die bekend staat om zijn keienstroken heeft bovendien een mooie erelijst, met onder andere Jeroen Blijlevens en Steven de Jongh als oud-winnaars.

De toerversie van deze wedstrijd staat op 4 april gepland, en starten kan niet alleen in Dalen, maar ook in Exloo. Natuurlijk mag jij net als de profs je benen testen op de Drentse keien. De afstanden waaruit je kunt kiezen zijn 80 en 120 kilometer, en jezelf inschrijven kan hier.

PWZ Zuidenveldtour 2019
Luuc Bugter van BEAT Cycling Club won in 2019 de PWZ Zuidenveldtour.

Volta Limburg Classic

5 april 2020

Een dag later al is het tijd voor flink wat hoogtemeters in de toerversie van de Volta Limburg Classic. Je kunt er ook een weekend uit van maken, door eerst op zaterdag de profkoers te bekijken, voordat je op zondag zelf flink aan het werk mag op kuitenbijters als de Gulperberg, de Loorberg en de Vaalserberg. 

De Volta Limburg Classic is een van de zwaarste eendagkoersen van ons land en wordt ook vaak het kleine broertje van de Amstel Gold Race genoemd. Als doe je de wedstrijd die al sinds 1973 op de kalender staat, daar eigenlijk tekort mee. Grote namen als Tony Martin en Stefan Küng wisten ‘de hel van het Mergelland’ al eens op hun naam te schrijven.

Er zijn maar liefst vier afstanden waaruit je kunt kiezen tijdens de toertocht, waarbij de tocht van 150 kilometer qua zwaarte behoorlijk in de buurt komt van de wedstrijd voor de profs. De start en finish van deze toertocht is in Eijsden, net als de wedstrijd voor de profs, een dag eerder. Jezelf aanmelden voor de toertocht doe je hier.

Veenendaal-Veenendaal

11 april 2020

Veenendaal-Veenendaal is nog zo’n Hollandse klassieker met een rijk verleden. De koers die lange tijd voorafgaand aan de Amstel Gold Race werd verreden heeft dan ook flink wat klinkende namen op de erelijst. Dat begon meteen goed met Joop Zoetemelk als eerste winnaar in 1985. Maar ook Tom Boonen en onze eigen Dylan Groenewegen staan op dat lijstje.

De toerrit die al 16 jaar op de kalender staat heeft het keurmerk ‘extra goed geregeld’ ontvangen van de NTFU. Met dank aan de organiserende vereniging Axa Valleirenners, die jaarlijks een prachtige route uitzetten over de Utrechtse heuvelrug en over de Posbank. Je kunt kiezen tussen twee afstanden: 105 en 140 kilometer. jezelf inschrijven voor deze tocht kan hier.

Amstel Gold Race

18 april 2020 – of op eigen gelegenheid

Natuurlijk mag de bekendste voorjaarsklassieker van ons land niet ontbreken in dit rijtje, ook al is het maximaal aantal deelnemers voor de toereditie van 2020 al weer bereikt. Maar vrees niet, want de Amstel Gold Race is een klassieker die je bij uitstek op eigen gelegenheid kunt fietsen. De volledige route is namelijk permanent met borden aangegeven, in een drietal lussen. Waar je de tocht kunt starten en welke afzonderlijke delen je kunt fietsen lees je uitgebreid in dit artikel.

Keutenberg

Zoals je leest kun je de komende maanden flink wat kilometers maken. Laat dat heerlijke klassieke voorjaar dus maar komen!

Foto bij intro: Coen van den Broek