Zo haal je met positieve self-talk het beste uit jezelf

Zo haal je met positieve self-talk het beste uit jezelf

Wout van Aert

Topsporters weten dat je zowel lichamelijk als mentaal in topvorm moet zijn om maximaal te kunnen presteren. Voor dat eerste is een trainingsschema natuurlijk voldoende. Maar hoe train je je brein? Eén manier om dat te doen is gebruik maken van positieve self-talk. En het mooie is dat iedere sporter daar wat aan heeft.

Postief tegen jezelf praten is dus een tactiek die atleten veelvuldig gebruiken. Met name het herhalen van een korte krachtige spreuk in je hoofd heeft een groot effect op je gemoedstoestand. Zo’n zinnetje wordt ook wel een mantra genoemd. 

De kracht van herhaling

De kracht van zo’n zinnetje of mantra zit hem in het feit dat je hem in je hoofd telkens herhaalt. Hiermee verdrijf je niet alleen je negatieve gedachten, het brengt je ook rust en zelfvertrouwen. Bijvoorbeeld als je zegt tegen je jezelf ‘dit is mijn dag, ik ben er klaar voor’. 

Misschien vind je het een beetje gek of sullig om zoiets constant tegen jezelf te zeggen. Toch is het positieve effect van deze self-talk wetenschappelijk bewezen. 

Eigenlijk doet die positieve zelfpraat precies het omgekeerde van dat negatieve stemmetje in je hoofd, waar we allemaal wel eens last van hebben. Sterker nog, een krachtige positieve gedachte kan die negatieve gedachten aan de kant drukken, en er voor zorgen dat je met zelfvertrouwen aan de race begint.

Maar wat als je niet gelooft in je eigen mooie woorden? Dan nog helpt het om een paar krachtige woorden in jezelf te herhalen. 

Omdat je er beter door kunt focussen, maar ook omdat je vanzelf steeds meer in je eigen woorden zult gaan geloven. Met dank aan het onbewuste deel van je brein. Super handig dus om gebruik van te maken. Je verbetert niet alleen je prestatie, maar het voelt ook nog eens goed, en je kunt er zelfs moraal van krijgen.

‘Ik fiets, focus’

Dat bekende sporters veelvuldig gebruik maken van positieve woorden om tegen zichzelf te herhalen, blijkt ook in de praktijk. Wielrenner Wout van Aert vertelt er bijvoorbeeld uitgebreid over in zijn boek ‘Ik fiets, focus’. 

De Belg had in zijn jongere jaren veel last van faalangst, waardoor hij de samenwerking zocht met een mental coach. Juist die drie woorden – ik fiets, focus – bleken de sleutel tot zijn succes. 

Wel honderd keer schreef hij de woorden op, en hij hing de leus zelfs op in zijn caravan. Zo kon hij zich uiteindelijk beter focussen en zich niet laten afleiden door bijvoorbeeld de massa toeschouwers, een slechte bocht of het feit dat de wedstrijd nog vijf rondes duurt. Het zorgde er ook voor dat Van Aert uiteindelijk van zijn kampioenschapscomplex afkwam.

Dat een sterk mantra je beter maakt is dus bewezen door wetenschappers. Het mooie is dat je zo’n krachtige zin op heel veel momenten kunt gebruiken tijdens het sporten. Bijvoorbeeld op de volgende manieren.

Voor het verkrijgen van rust en zelfvertrouwen

Een korte, krachtige zin herhalen in je hoofd zorgt voor rust, simpelweg omdat er minder ruimte is voor andere gedachten. Maar de positieve woorden geven je zelfvertrouwen ook een boost, waardoor je gemakkelijker zult geloven in een goede afloop. Het kan zo simpel zijn als ‘ik kan dit’.

Als manier om alles te kunnen geven

Een zin als ‘ik voel me sterk’ zorgt ervoor dat je de pijn beter kunt negeren en kan je het gevoel geven dat je constant kunt blijven gaan. Je krijgt bovendien moraal door woorden van deze strekking. Zolang je het maar vaak genoeg herhaalt.

Als methode om de race om te draaien

Door tegen jezelf te zeggen ‘ik kan heel veel beter’ als het tijdens de race tegenzit, voorkom je dat je er zelf niet meer in gelooft en opgeeft. De wedstrijd kan altijd kantelen, wanneer je gemakkelijker over tegenslagen heenstapt.

Voor een betere techniek

Je kunt tijdens een race ook een krachtig mantra gebruiken die slaat op je houding en je techniek. Herhaal je dat zinnetje, dan verbeter je niet alleen je beweging, het lijdt je ook af van de fysieke pijn die je voelt.

Mentale training heeft dus een groot effect op je sportieve prestatie en kan het verschil maken tussen doorgaan en opgeven, of zelfs winnen en verliezen. Bovendien win je ook nog eens aan zelfvertrouwen. Benieuwd op welke manieren je mentaal nog meer het beste uit jezelf haalt? Deze 7 technieken kunnen je daar ook bij helpen.