10 manieren om je fiets een nieuwe look te geven

10 manieren om je fiets een nieuwe look te geven

Geen geld (over) voor een nieuwe racefiets, maar wil je wel dat gevoel van een ‘new bike day’? Dan zijn hier een aantal tips om je fiets te pimpen.

Hoe ver je wilt gaan met de metamorfose van je fiets is natuurlijk afhankelijk van je wensen en je budget. Maar zelfs met een bescheiden budget kun je je fiets eenvoudig een nieuwe look geven.

Nieuw stuurlint

stuurlint

Een van de goedkoopste en effectiefste manieren om je fiets een nieuwe look te geven, is het vervangen van je stuurlint. Bijkomend voordeel: een nieuw stuurlint springt niet alleen in het oog, het is ook letterlijk een opfrisser. Heel wat bacteriën blijven na verloop van tijd namelijk achter in je stuurlint. Ga je voor een effen kleur, of pak je uit met een opvallende print?

Nieuw zadel

Heeft je zadel zichtbaar zijn beste tijd gehad, dan is het de hoogste tijd voor een nieuw exemplaar. Tezamen met een nieuw stuurlint maakt dit al een groot verschil voor de uitstraling van je fiets.

Tip: match de kleur van je zadel met je stuurlint voor een nog strakker uiterlijk van je fiets. Een noodzaak is dit niet natuurlijk, maar denk altijd aan het totaalplaatje voor je beslist.

Ga je voor een nieuw zadel, let er dan op dat je een zadel koopt in de juiste breedte. Check hiervoor je oude zadel, of doe een meting als je twijfelt.

Bidons en bidonhouders

bidons

Nu we toch naar het totaalplaatje kijken: hoe is het met je bidonhouders? Ook bidonhouders zijn bepalend voor de uitstraling van je racefiets, terwijl het niet veel kost om ze te vervangen. Hetzelfde geldt voor je bidons uiteraard. Een nieuwe set bidons is af en toe noodzakelijk, en het oogt ook nog goed wanneer je ze matcht met je fiets.

Zaag de top van je stuurpen af

Staat jouw stuur niet op zijn hoogst, dan kun je ook nog overwegen om het bovenste stuk van je stuurpen af te (laten) zagen. Dat oogt ontzettend strak. Het enige logische nadeel is dat het stuur later niet meer omhoog kan. En dat een eventuele koper van je fiets dat later ook niet meer kan. Neem dus geen overhaaste beslissing. Als compromis kun je ook nog wat marge overhouden natuurlijk.

Nieuwe banden en/of wielen

Ook nieuwe banden maken uiteraard een groot verschil als je op zoek bent naar een nieuwe look voor je racefiets. Wat dacht je bijvoorbeeld van een set met een klassieke beige skinwall?

Ben je bereid om meer te investeren, dan kun je ook nog gaan voor een nieuw setje wielen. Vooral wanneer je kiest voor een set met hogere velgen, dan is de impact enorm. Maar het oogt niet alleen fraai, je bent als het goed is ook nog een stuk sneller. Helemaal als je voor een licht setje wielen gaat.

Wel goed om te weten: hoge velgen zijn wat minder handig als het stevig waait. Hoe hoger ze zijn, hoe meer hinder je zult ervaren.

Geef je fiets een mega-poetsbeurt

wielen schoonmaken

Mocht het schoonmaken van je fiets bij jouw vaak een haastklusje zijn, neem er nu dan eens de tijd voor. En zorg dat er geen zandkorreltje meer aan je fiets kleeft. Vervang ook je ketting als dat nodig is, en smeer alle draaiende delen. Wedden dat je racefiets weer fietst alsof hij nieuw is? (En dat je vanaf nu altijd je fiets zo schoonmaakt?)

Spuit of wrap je frame

verf

Wil je echt all the way gaan? Dan pak je natuurlijk ook het frame aan. Dat frame kun je uiteraard in een nieuwe kleur (laten) spuiten, maar wrappen is ook een goede optie. Dat laatste is bijna net zo strak wanneer je het goed laat doen. En in beide gevallen kun je kiezen voor een een uniek ontwerp! 

Het laten spuiten of wrappen van je frame kost je al snel een paar honderd euro, en de prijs loopt verder op als je gaat voor een apart ontwerp. Geen kleine investering dus, maar aan de andere kant is het ook een enorme metamorfose voor je racefiets.

In dit artikel lees je meer over hoe het spuiten en wrappen van een fietsframe in zijn werk gaat, en waar je verder rekening mee moet houden.

Tip: check wel even de garantievoorwaarden van je fiets, als deze nog vrij nieuw is. De garantie op je frame kan namelijk vervallen wanneer je je frame gaat spuiten of wrappen. 

Metamorfose geslaagd? Dan is het tijd om te genieten! Wedden dat het je aan grinta niet ontbreekt dit seizoen?

Foto’s: Unsplash en In de Kopgroep