Met deze heatmap ontdek je de populairste fietslocaties

Met deze heatmap ontdek je de populairste fietslocaties

Wat zijn de populairste fietsregio’s van Nederland? Om dat te ontdekken kun je gebruikmaken van de heatmap van trainingsapp Strava. Een plattegrond waarop je alle gereden routes op Strava van de afgelopen twee jaar ziet oplichten.

De heatmap van Strava is een gratis functie waarmee je iedere plek op aarde kunt bekijken. Natuurlijk is het voor wielrenners vooral interessant om te zien welke fietslocaties en fietsroutes in trek zijn. Maar desgewenst kun je ook een overzicht creëren op basis van andere sporten, zoals hardlopen, skiën of zwemmen.

Cijfers

De werking van de ‘global heatmap’ van Strava is indrukwekkend. De totale plattegrond bevat 700 miljoen activiteiten, samen goed voor vijf terabyte aan ruwe data. Tel je alle activiteiten qua afstand bij elkaar op, dan kom je op zestien miljard kilometer. En gezamenlijk deden we daar maar liefst honderdduizend jaar over.

Nederland fietsland

Wat je onmiddellijk kunt waarnemen wanneer je met de heatmap van Strava inzoomt op Nederland, is het hoge aantal fietsactiviteiten in ons land. Dat we ontzettend graag fietsen in Nederland, is op deze manier onomstotelijk bewezen. Alleen in Vlaanderen doen ze daar niet voor onder.

De heatmap van Strava, ingezoomd op Amsterdam.
Een ingezoomde weergave van Amsterdam.

Uiteraard lichten de stedelijke gebieden in het dichtbevolkte westen het meest op. Maar ook Limburg en de Veluwe bevestigen hun status als populaire fietsbestemming. Opvallend is verder, dat de meeste activiteiten op Strava direct bij de grens lijken op te houden. 

De heatmap van Strava bekijk je hier.

Inzoomen leert je nog meer

Door verder in te zoomen kom je een hoop interessante informatie te weten. Wat de populairste en mooiste wegen zijn bijvoorbeeld. Erg handig wanneer je een route gaat plannen.

Maar ook geeft de heatmap inzicht hoe mensen zich verplaatsen in stedelijke gebieden. Dat is vooral heel interessant voor locale overheden, die een gebied veiliger en efficiënter willen inrichten. Om die specifieke kennis te delen heeft Strava zelfs een speciaal platform ontwikkeld: Strava Metro.

De Vaalserberg en het Drielandenpunt zijn duidelijk zichtbaar op de heatmap.

Je eigen heatmap maken

Ben je in het bezit van een premium account van Strava? Dan heb je ook nog de mogelijkheid om een persoonlijke heatmap maken, op basis van je eigen activiteiten. Daarbij kun je zelf de tijdsperiode bepalen, en voor welke sport je een overzicht wilt creëren.

Wie zich afvraagt hoe dat zit met de privacy van alle gebruikers, kan ook gerust zijn. In de heatmap heeft Strava alleen alle openbare activiteiten opgenomen.

Afbeeldingen heatmap: Strava

Join the discussion