Op deze leeftijd piek je als wielrenner

Op deze leeftijd piek je als wielrenner

Wielrenners als Mark Cavendish (38), Marianne Vos en Ellen van Dijk (beiden 36) bewijzen dat je in het wielrennen een lange, succesvolle carrière kunt hebben. Maar op welke leeftijd bereik je als wielrenner gemiddeld eigenlijk je absolute topniveau?

De ene sport is de andere niet. Dat geldt in heel veel opzichten, maar ook voor de leeftijd waarop je piekt. Zo zijn er sporten waarbij je nog op je zestigste of ouder kunt pieken. Neem de paarden- of schietsport. Maar bij de meeste sporten kun je stellen dat je na je 35e je topjaren wel hebt gehad. 

Wielrennen valt daar zeker ook onder. Al weten heel wat professionele wielrenners hun carrière succesvol te verlengen tot na hun 35e. Naast de al eerder genoemde voorbeelden zijn ook oud-profs Annemiek van Vleuten, Jens Voigt en Alejandro Valverde daar goede voorbeelden van.

Dat neemt niet weg natuurlijk dat je een keertje je absolute piek bereikt. En onderzoekers van de Universiteit van Antwerpen waren nieuwsgierig wanneer dat is voor wegwielrenners. 

Een handig hulpmiddel voor dit onderzoek hadden ze ook, in de vorm van ProCyclingStats. Deze database voor het professionele wielrennen bevat een schat aan informatie en de onderzoekers gingen daar flink mee aan de slag.

Maar liefst 1864 mannelijke topwielrenners uit de seizoenen 1993 tot 2021 werden met elkaar vergeleken. Daarbij werden de wielrenners ook in vier categorieën ingedeeld: ronderenners, eendagsspecialisten, sprinters en allrounders. 

Na het nodige rekenwerk kwamen de onderzoekers tot de volgende piekleeftijd per specialisme:

  • Ronderenners: 27,5
  • Eendagsrenners: 26,2
  • Sprinters: 26,3
  • Allrounders: 26,5

Conclusie: mannelijke wielrenners pieken rond hun 26e. De enige uitzondering daarop zijn ronderenners. (Renners die strijden voor het algemeen klassement in een meerdaagse wedstrijd.) Waarom die leeftijd wat hoger ligt, daarover deden de onderzoekers geen uitspraak.

Mogelijk heeft het er mee te maken dat je als ronderenner nog constanter moet zijn, wat minder explosieve kracht nodig hebt, en dat tactisch inzicht nog belangrijker is.

Gelukkig maar dat je als recreatieve wielrenner ook na die topjaren nog ontzettend lang kunt genieten van de sport. Deze Fransman van 90 jaar bewijst dat.

Foto: Unsplash. Bron: PubMed, Universiteit van Antwerpen