Girona is de place to be voor gravel-grinders

Girona is de place to be voor gravel-grinders

Traka Girona

Dat Girona een walhalla is voor fanatieke fietsers, dat is allang geen geheim meer. Het middeleeuwse stadje aan de Onyar heeft alles wat een wielrenner begeert. Maar dat Girona ook de place to be is voor gravel-liefhebbers, dat wist je misschien nog niet.

Waarom gravel?

Wat er zo leuk is aan gravel? Het antwoord daarop is simpel. Fietsen over gravel is technisch en uitdagend, en geeft je nog meer route-opties en afwisseling. Je fietst over singletracks, boerenweggetjes, bospaden en grindwegen, en kunt die combineren met asfaltwegen. 

Je komt zodoende op nog meer plekken waar je misschien nog nooit geweest bent, vaak temidden van de natuur. De dikkere banden van een gravelfiets geven je bovendien comfort en een solide gevoel, op wat voor ondergrond je ook rijdt. Spannend kan het zo af en toe ook zijn, wanneer een hele technische route veel van je stuurmanskunst vraagt. Dat laatste zorgt er ook voor dat je fiets-skills merkbaar zullen verbeteren.

Unieke plek

Girona mag dan immens populair zijn onder wielrenners, gelukkig heeft het zijn charme nog niet verloren. Nog steeds kun je als toerist opgaan tussen de locals, wanneer je ’s avonds aanschuift op het terras van een van de vele restaurants. 

Girona's Barri Vell: het middeleeuwse stadscentrum.
Girona’s Barri Vell: het knusse middeleeuwse hart van de stad. (Foto: Pexels)

Girona heeft het allemaal. Een aangenaam klimaat, een knus stadscentrum met gezellige pleintjes, perfecte wegen en de rust en ruimte zodra je de stad achter je laat. Op veel van die wegen kom je slechts af en toe een auto tegen. 

Het maakt daarbij niet uit welke kan je opgaat. Het aantal routes dat je rondom Girona kunt fietsen is groot en de wegen zijn telkens van uitstekende kwaliteit. Wanneer je ook nog eens kiest voor gravel, dan kun je écht oneindig veel kanten op. 

Veel wielrenners weten Girona inmiddels te vinden, of noemen het zelfs hun thuis. En toch kun je er nog steeds in je eentje ‘verdwalen’ op de fiets. Fiets je over de gravelwegen rondom Girona, dan kun je dat nog intenser ervaren.  

Gravelwegen van wereldklasse

Verlaat je Girona, dan duurt het slechts vijf minuten voordat je op gravel rijdt. En fiets je bijvoorbeeld richting Els Angels, dan heb je binnen de kortste keren een prachtig uitzicht over de stad. 

Ga je in Girona op een gravelavontuur, dan zul je een gevarieerde route aantreffen. Boerenweggetjes en singletracks wisselen elkaar af en terwijl je van het ene naar het andere middeleeuwse dorpje fietst. Hoe technisch jouw route is bepaal je helemaal zelf. Sommige wegen zijn breed en recht toe recht aan, terwijl andere paadjes meer vragen van je technische vaardigheden. 

Als je dat wilt dan kun je in ieder geval flink wat hoogtemeters maken. Maar je kunt ook naar de kust, voor een vlakker rondje langs de zee.

De beste tijd

De beste tijd om Girona ta bezoeken voor een fietstrip is voor of na het hoogseizoen. De stranden zijn dan nog niet overspoelt met vakantiegangers, en de temperatuur is dan vaak ook een stuk aangenamer. Ga je in het voorjaar dan zijn de velden bovendien nog groen.

Gravelroutes

Op zoek naar gravelroutes in Girona? Op deze website vind je er een flink aantal en de routes kun je downloaden als gps. De beschrijvingen bij de routes zijn trouwens vaak in het Spaans. Uiteraard doet Google Translate wonderen, mocht je een beter idee willen hebben van waar de route je brengt. De foto’s bij iedere route vertellen je gelukkig ook al een beetje wat je te wachten staat.

Ook kledingwinkel Maats ging het afgelopen jaar gravelen in de regio van Girona. Ze doen daar niet alleen verslag van op hun website, de vier routes die zij reden kun je in Strava bekijken en downloaden.

Gravel-cyclo Traka

Traka Girona
Tijdens Traka Girona kun je twee dagen lang afzien en genieten op de mooiste gravelwegen. (Foto: Traka Girona)

Traka Girona is een tweedaagse gravel-cyclo in Girona die sinds vorig jaar bestaat en nog eens extra onderstreept dat Girona meer is dan een paradijs voor ‘roadies’. De cyclo bestaat uit twee etappes die telkens starten en finishen in Girona, wat deelnemen super eenvoudig maakt. Je hoeft slechts naar de start te rollen vanuit je hotel, en kan als dat moet ook heel snel weer in de herstelmodus als je de eindstreep hebt bereikt.

De organisatie van dit event is in handen van Klassmark, en Traka Girona is slechts een van de vele fiets-events die ze organiseren in Catalonië. De race zal normaal gesproken ook dit jaar weer plaatsvinden in september. 

Nieuwsgierig of het wat voor je is? Alle ins en outs over het event vind je op de officiële website.

Traka Girona
Traka Girona is een prachtige manier om kennis te maken met de gravelwegen rondom Girona. (Foto: Traka Girona)

Bikepacken

Girona leent zich ook perfect als startplaats of finish van een bikepacking-avontuur, van hotel naar hotel bijvoorbeeld. Fiets.nl maakte al eens zo’n toer. Een driedaagse tocht van Barcelona naar Girona, die je perfect in een lang weekend zou kunnen doen. Je moet wel even een gratis account aanmaken op de site, maar kunt dan het hele verslag lezen van de tocht, plus gratis de gps-route downloaden.

Vliegen

Transavia en Ryanair vliegen veelvuldig naar Girona en het nabijgelegen Barcelona. Ryanair doet dat vanuit Eindhoven, terwijl Transavia vliegt vanaf Amsterdam en Rotterdam. Boek je op tijd, dan kun je al voor zo’n 150 euro heen en weer. Of nog minder als je alleen met handbagage reist. Vlieg je naar Girona, dan ben je ook nog eens in no-time op je plek. Het vliegveld ligt namelijk maar 12 kilometer van de stad. 

Uitgebreider lezen wat Girona zo bijzonder maakt? In dit artikel lees je 9 redenen waarom Girona de ideale fietsbestemming is.

Foto bij intro: Traka Girona