9 redenen waarom Girona de ideale fietsbestemming is

9 redenen waarom Girona de ideale fietsbestemming is

Toen het US Postal Team eind vorige eeuw neerstreek in Girona, hadden weinigen voorzien dat de stad zou uitgroeien tot de populaire fietsbestemming die het inmiddels is. 

Maar de Amerikanen hadden het goed gezien. Wat Girona dan zo’n perfecte bestemming maakt voor wielrenners? Daar zijn wel negen redenen voor te noemen.

Je vindt er een grote diversiteit aan routes

Rondom Girona vind je een grote verscheidenheid aan wegen. Het aantal routes wat je daardoor kunt fietsen is uitgebreid. Of je nu flink wat hoogtemeters wilt maken, of liever het vlakke terrein kiest. Je kunt alle kanten op. De kust is bovendien niet ver, net als de uitlopers van de Pyreneeën. 

Meer een gravelliefhebber? Ook dan moet je in Girona zijn. Je zult er veel routes ontdekken terwijl je helemaal op jezelf bent. En heel af en toe kom je misschien eens een andere fietser of lokale bewoner tegen.

Haarspeldbocht naar Mare de Déu del Mont
Een haarspeldbocht naar de top van Mare de Déu del Mont.

In Girona is het relaxed en de wegen zijn rustig

In het knusse Girona ontbreekt het aan niets en kun je je prima vermaken. Toch zul je er geen busladingen toeristen tegenkomen, en ben je vooral omringd door de Spanjaarden zelf. Op de terrassen vindt je een gezellige drukte, maar zodra je een zijstraatje inloopt, ben je zomaar weer op jezelf.

Nog een voordeel van zo’n compacte stad is dat je Girona snel achter je laat, wanneer je eenmaal op de fiets zit. Onderweg kom je regelmatig prachtige dorpjes tegen, met middeleeuwse straatjes. En waar je ook heenfietst, op de meeste wegen is het ontzettend rustig. Haalt een auto je eens in, dan valt op hoe behoedzaam de bestuurder doorgaans is.

Rustige wegen en kleine dorpen.
Rondom Girona geniet je van de rust en ruimte.

De oude stad is een heerlijke plek om te ontdekken

De oude stad van Girona – genaamd Barri Vell – is gebouwd op een heuvel, naast de rivier de Onyar. Die rivier kun je op verschillende plekken te voet oversteken. Dat maakt een leuke wandeltocht door de stad, maar ook de wirwar aan oude straatjes en steegjes lenen zich daar perfect voor.

Een wandeling die je zeker niet mag overslaan, is een tochtje over de middeleeuwse stadsmuur. Het geeft je een geweldig uitzicht over de Barri Vell. Ga vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag, als je zomers aan de warmte wilt ontsnappen. Bovendien is het uitzicht nog mooier wanneer de zon laag aan de hemel staat.

Uitzicht vanaf de stadsmuur van Girona.
Vanaf de stadsmuur heb je een prachtig uitzicht over de Barri Vell.

In Girona ben je als wielrenner van alle gemakken voorzien

Girona mag zich met recht een walhalla voor wielrenners noemen, en dat heeft zo zijn voordelen. Inmiddels heeft een flink aantal bedrijfjes en winkels daar namelijk slim op ingespeeld. Voor een fietser ontbreekt het aan niets. Of je nu een huurfiets zoekt, een mechanieker, een massage of een compleet verzorgde fietsvakantie. Er is altijd een adres waar je terecht kunt.

Ook zijn er regelmatig speciale events en groepsritten waaraan je kunt deelnemen. Twee winkels die vaak wekelijks een groepsrit organiseren zijn Eat Sleep Cycle en Bike Breaks.

Plaça de la Independència.

Je kunt er heerlijk lunchen en dineren

Het oude centrum van Girona mag dan compact zijn, op diverse plekken in de stad zijn gezellige pleintjes waar je heerlijk kunt lunchen in de schaduw van de omringende winkels en cafés. De grootste aaneenschakeling van terrasjes vind je op het Plaça de la Independència, een van de mooiste pleinen in de stad.

Tot ’s avonds laat kun je heerlijk dineren in de een van de sfeervolle restaurants. Daartoe behoort ook El Celler de Can Roca. Al zal dat niet iedere avond in je budget passen. Het Catalaanse restaurant komt met een prijskaartje, maar dat mag natuurlijk als je al enkele malen tot beste restaurant ter wereld bent uitgeroepen door Michelin.

De kust is dichtbij

Ben je een liefhebber van de zee en het strand, dan is de kust vanuit Girona dichtbij. Met de auto ben je er binnen een half uurtje, maar het is ook een prachtig rondje op je fiets. Zomers mag de Costa Brava dan overspoelen met toeristen, de kans is groot dat je het strand in het voor- en najaar grotendeels voor jezelf hebt.

Uitzicht over de Costa Brava.

Wereldstad Barcelona ligt om de hoek

Zin in een kort uitstapje naar Barcelona voor wat cultuur, sightseeing of om te shoppen? De een-na-grootste stad van Spanje ligt op maar vijftig minuten rijden van Girona. Maar de trein is eigenlijk een nog betere optie, want die brengt je in slechts 38 minuten midden in de stad.

Je reist er gemakkelijk naartoe

Girona heeft zijn eigen internationale luchthaven, waar budgetmaatschappijen Transavia en Ryan Air naartoe vliegen. Vanuit Nederland vlieg je dus gemakkelijk en rechtstreeks naar Girona, vanuit Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Vervolgens ligt de stad bij aankomst om de hoek. Een taxi brengt je in zo’n twintig minuten naar het centrum. 

Nog een voordeel? Girona Airport is niet groot, wat de wachttijden verkort, en je reis nog wat relaxter maakt.

Bijna het gehele jaar kun je genieten van de Spaanse zon

Girona heeft een mild klimaat, met een jaarlijks gemiddelde van 23 graden. In de zomer is zo’n dertig graden overdag gebruikelijk, terwijl het ’s winters meestal niet veel kouder is dan een graad of tien. Ook qua zonuren doet Girona het goed. Dat zijn er per jaar gemiddeld zo’n 2500. Ter vergelijking, in Nederland moeten we het gemiddeld stellen met 1500 uren zon.

Genoeg redenen dus om Girona te ontdekken, op én naast de fiets. De honderd professionele wielrenners die er tegenwoordig wonen, zijn wat dat betreft de ultieme bevestiging.

Join the discussion