Sportief optimaal presteren: hoe kom je in een flow?

Sportief optimaal presteren: hoe kom je in een flow?

Het moment waarop je optimaal presteert, wordt door sporters vaak omschreven als een flow. Maar wat is flow precies, en nog belangrijker: hoe kom je in een flow terecht?

Ken je dat gevoel waarbij je volledig opgaat in wat je aan het doen bent, en alles haast vanzelf lijkt te gaan?

Een fijn gevoel hè? 

Je hebt het vast wel eens ervaren op de fiets, tijdens een perfecte afdaling bijvoorbeeld, of in een wedstrijd die volledig naar wens verliep. Sporters noemen het vaak een flow, of zeggen dat ze in de juiste ‘zone’ zaten.

Dat het omgekeerde ook bestaat, zul je ook herkennen. Het moment waarbij je over alles veel te hard nadenkt, waardoor je maar niet in je ritme komt. Niks lijkt te lukken, en je gedachten schieten in het rond.

Natuurlijk ervaar je liever een flow. Het is dan ook een behoorlijk verslavend gevoel, en een mentale staat waarin je zelfs op je gelukkigst bent. Terwijl je ook nog eens optimaal presteert. 

Handig natuurlijk wanneer je met een sportieve prestatie bezig bent, maar er zijn eigenlijk heel veel situaties waarin het van pas komt. Neem je werk bijvoorbeeld.  

Dat een flow zo verslavend is, is lichamelijk eenvoudig te verklaren. Op dat moment komen er namelijk heel veel neurotransmitters vrij in je lichaam, zoals dopamine, endorfine en serotonine. Allemaal stofjes die je geluk beïnvloeden.

De angsten of zorgen die je eventueel hebt, verdwijnen allemaal op zo’n moment. En zelfs dat negatieve stemmetje in je hoofd is volledig stil.

Het vervelende van flow is alleen, dat hoe meer je je best doet om het te ervaren, hoe minder goed het zal lukken. Toch zijn er gelukkig een aantal manieren om wat gemakkelijker in een flow terecht te komen. De truc is dan wel om er niet geforceerd mee bezig te zijn.

Visualiseer jezelf sterk en zelfverzekerd

Veel topsporters gebruiken visualisatie om zich sterk en zelfverzekerd te voelen, en dat is niet voor niks. Voor je hersenen is er namelijk geen onderscheid tussen een echte herinnering en een zelfbedachte herinnering.

Jezelf inbeelden hoe je iets met succes volbrengt, geeft je zelfvertrouwen dus een enorme boost. En dat zelfvertrouwen helpt je weer om sneller in een flow te komen. 

Heb plezier in wat je doet

Wanneer je plezier hebt in iets, dan voel je geen druk of onzekerheid. Je voelt je ontspannen en alle negatieve gedachten verdwijnen naar de achtergrond. De kunst is dus om plezier altijd voorop te blijven stellen als je iets doet.

Vind de juiste balans

Je zult het snelst in een flow terecht komen wanneer je weet dat je iets kan, maar je opperste concentratie wel vereist is. Werken aan je vaardigheden helpt je om die balans te vinden. Maar ook jezelf goed voorbereiden op een taak of wedstrijd geeft je het zelfvertrouwen dat je nodig hebt.

Schrijf het op wanneer je een flow ervaart

Was er een moment wanneer je in een flow zat? Probeer de situatie dan tot in detail te omschrijven. En dan vooral de punten natuurlijk die van invloed waren op je gemoedstoestand. Wat goed werkte, kun je een volgende keer weer herhalen dan.

Vertrouw op je intuïtie

Gemakkelijker gezegd dan gedaan misschien, maar denk niet te hard na over je volgende actie, wanneer je ergens mee bezig bent. En til er niet te zwaar aan als er even iets misgaat. Blijf positief en richt je aandacht vooral op datgene wat er om je heen gebeurt. Je zult merken dat je dan vanzelf de juiste keuzes maakt.

Denk niet aan het willen winnen

Vergeet de uitkomst even, en blijf zo goed als je kunt in het ’nu’. Ook al is dat nog zo moeilijk, Iets doen omdat je wilt winnen, helpt je niet om in een flow te komen. Denk dus niet aan de finishlijn, of je uiteindelijke doel, maar focus op de taken die je op dat moment moet uitvoeren.  

Wil je weten op wat voor manieren je nog meer kunt werken aan je mentale kracht? Check dan ook deze tips om het beste in jezelf naar boven te halen.