De perfecte fietsvakantie in Tirol beleef je in Innsbruck

De perfecte fietsvakantie in Tirol beleef je in Innsbruck

Innsbruck aan de rivier de Inn.

In de regio Innsbruck kun je als wielrenner letterlijk alle kanten op. Klimmend naar de hoogste toppen van de Alpen, of juist relaxt door het dal, temidden van de natuur. En wanneer het tijd is om je benen wat rust te gunnen, dan kun je genieten van de oude stad zelf.

Wanneer iemand begint over een fietsvakantie in de Alpen, dan dwalen je gedachten waarschijnlijk als eerste af naar klassieke Franse cols als de Galibier, Alpe d’Huez of de Iseran. Niet zo gek, met een Tour de France die jaarlijks door het gebergte trekt. 

Maar wie graag eens verder kijkt dan het Franse land, zal in Oostenrijk positief verrast worden. Daar vind je namelijk een minder druk bezocht, maar een net zo spectaculair deel van de Alpen.

Uitzicht over de Oostenrijkse Alpen.

Oude stad

Hoofdstad van de deelstaat Tirol is het gezellige, middeleeuwse Innsbruck. Een stad die vooral naam heeft gemaakt als populair ski-oord, maar die vorig jaar ook flink in the picture stond tijdens het WK wielrennen. De stad blijkt een prima uitvalsbasis om de regio te ontdekken. Innsbruck zelf is levendig, relaxed en goed te overzien. Alle bezienswaardigheden in de oude stad zijn gemakkelijk op loopafstand te bezoeken.

Uitzicht op de Altstadt
De oude stadstoren geeft je een fraai uitzicht over de stad en de bergen.
Innsbruck tijdens het WK wielrennen 2018.
Innsbruck tijdens het WK wielrennen in 2018.

Apfelstrudel

Wanneer je een dag de fiets laat staan en de benen laat rusten, dan is er genoeg te ontdekken in de stad zelf. Maak een stadswandeling door de Altstadt met een privégids en proef de beste apfelstrudel van Innsbruck in Strudel-Café Kröll. Of beklim de Stadtturm, de oude stadstoren van Innsbruck, die je een geweldig uitzicht geeft over Innsbruck en de omringende Alpen.

Zin in een spectaculair uitzicht over de stad en de Alpen, zonder je te hoeven inspannen? Neem dan de kabelbaan naar de Hafelekarberg, op 2.300 meter hoogte. Binnen twintig minuten ben je vanuit het centrum op de top van de berg.

Accomodaties

Innsbruck heeft een flink aantal mogelijkheden om te overnachten, van zeer betaalbaar, tot aan heel luxe. Bovendien zijn veel hotels in de zomermaanden speciaal ingericht op fietstoeristen. Met de mogelijkheid om je fiets schoon te maken en hem veilig op te bergen, of met voorzieningen om je fietskleding te wassen. 

Een handige lijst met fietsvriendelijke hotels vind je hier.

Routes

Het aantal mooie routes door de binnenlanden van Innsbruck is bijna eindeloos. Als ervaren klimmer kun je uiteraard flink je benen testen bergop. Bijvoorbeeld met een pittige klim naar Kuhtai. Of iets minder heftig via Igles, bekend van het afgelopen WK. Bekijk je de bergtoppen liever van een afstandje? Ook dat is geen probleem. Dan kies je even gemakkelijk een relaxte route door het dal. 

Volg de Innradweg langs de rivier

Op zoek naar een gemoedelijk tochtje in het dal? Dan kun je vanaf Innsbruck een prachtige route fietsen in westelijke richting, langs de rivier de Inn. Bijvoorbeeld tot aan Kufstein. 

De complete Innradweg is 520 kilometer lang, en doorkruist drie landen. Natuurlijk is het prima mogelijk om een klein deel van de route te fietsen. Je leest hier meer over deze gezinsvriendelijk fietsroute door de Alpen.

Klim naar Igls: herbeleef het WK

De Afdaling vanuit Igls.
Vanuit Igls begint de afdaling terug naar Innsbruck.

Zin om het WK wielrennen van 2018 opnieuw te beleven, maar ditmaal vanaf je eigen fiets? Dan ligt er een mooie klim voor je te wachten richting Igls. wel zeven keer moesten de heren de berg bedwingen, wat in totaal goed was voor 4.670 hoogtemeters. Gelukkig kun je het zelf iets rustiger aandoen dan de profs. Met een niet al te heftig gemiddeld stijgingspercentage van zes procent, kun je ook nog een beetje genieten van het uitzicht.

Klim naar Kuhtai: spectaculaire uitzichten

De klim naar Kuhtai is een echte klassieker in de regio, waarbij je op ruim 2.000 meters boven zeeniveau eindigt. Vaak maakt de klim onderdeel uit van de Ronde van Oostenrijk. De route loopt via Ötz, voordat je aan de taaie klim met 1.200 hoogtemeters begint. Een goede conditie is zeker vereist, met steile stukken tot aan achttien procent. 

Gelukkig kun je op de top even uitblazen en genieten van het uitzicht. Maar wees voorbereid: op de berg is het vaak koud, zelfs in de warmere maanden. Een extra jasje is dus aan te bevelen. Richting het oosten daal je vervolgens weer af, terug naar Innsbruck. 

Meer routes en info

Voor een overzicht van meer fietsroutes rondom Innsbruck, en meer informatie over de stad zelf, check je deze website van de stad.

Enhousiast geworden over Innsbruck? Met onderstaande video kom je alvast in de juiste sferen voor je fietsvakantie.

Join the discussion