Fietskleding kopen? Dit zijn 5 trends

Fietskleding kopen? Dit zijn 5 trends

Wielrennen is de laatste jaren gegroeid tot een populaire lifestyle-sport. Trends en innovaties volgen elkaar sneller op, en nieuwe merken schieten als paddestoelen uit de grond. In dit artikel lees je vijf opvallende trends die je moet weten als je nieuwe fietskleding koopt.

Innovatieve materialen

Uiteraard ga je voor kwaliteit en comfort, als het aankomt op wielerkleding. Maar daarnaast kun je steeds vaker kiezen voor kleding met innovatieve toepassingen, als het aankomt op stoffen en materiaal.

Dan gaat het bijvoorbeeld om wielerkleding van waterafstotend materiaal. Of donkere kleding met ColdBlack Technologie, die zonlicht weerkaatst waardoor je koeler blijft. Maar ook kledingstukken met reflecterende stoffen, of stoffen die je langer droog houden dankzij een perfecte vochtregulering. 

Kleding voor een specifiek doel

Een andere ontwikkeling is dat je steeds meer fietskleding aantreft voor een specifiek doel. Een mooi voorbeeld daarvan is de kleding die speciaal is bedoeld voor stadsritjes en fietsforenzen. Een lijn die zich kenmerkt door een meer relaxte fit, met kledingstukken die je ook goed kunt dragen als je even van de fiets stapt. 

Andere voorbeelden zijn specifieke kleding voor lange afstanden en bikepack-trips, of kleding voor extreem koude of slechte weersomstandigheden. Maar natuurlijk ook de beste high-tech racekleding met alle aerodynamische voordelen.

De terugkeer van wol

Bij het ontwerp van nieuwe fietskleding draait het niet alleen om vernieuwende synthetische stoffen, maar grijpen kledingmerken soms ook terug naar klassiekers. Het gebruik van wol is er zo een. Je ziet de terugkeer van wol niet alleen terug in base layers als ondershirts, maar ook in bovenkleding als shirts en jassen. Vaak in combinatie met polyester, waardoor je profiteert van de beste eigenschappen van de twee.

De voordelen van wol? Wol heeft een vochtafdrijvend vermogen en isoleert goed en daardoor kun je het goed op koude én warme dagen dagen. 

Meer focus op aero-eigenschappen

De tijd van wapperende mouwtjes is voorgoed voorbij. Wielershirts hebben steeds vaker een strakke aero pasvorm, tenzij je bewust voor wat meer comfort gaat. Met een aero race-fit ben je uiteraard sneller én het ziet er ook nog eens goed gesoigneerd uit.

Die aero trend zie je ook terug bij fietshelmen. Die zijn steeds vaker gestroomlijnd, rond en strak, terwijl je in het verleden vaker futuristische uitstulpingen zag. Pas geleden kon je in dit artikel al een overzicht zien van de huidige modellen en trends.

Custom fietskleding

Lijkt het je leuk om je eigen fietskleding te ontwerpen voor jou en je wielermaten? Ook op dat terrein is er een trend gaande, en zijn er bij verschillende merken steeds meer mogelijkheden. Laat je liever iets ontwerpen door een professional, op basis van jouw ideeën? Ook dat is vaak mogelijk. In dat geval nemen merken je stap voor stap mee in het ontwerpproces, zodat je samen komt tot de perfecte wielerkit. 

Wie het liefst zelf aan de slag gaat met zijn of haar designer skills, moet ook zeker eens Rapha Custom checken. Het Engelse kledingmerk laat je op een hele leuke en geavanceerde manier online je eigen fietskleding ontwerpen.

Met Rapha Custom ontwerp je je eigen fietskleding. (Foto: Rapha / YouTube)

Conclusie? Met deze trends kun je alle kanten op, in alle seizoenen. Wat je specifieke doel ook is, de kans is groot dat je de perfecte wielerkleding vindt in de stijl die bij je past. En fiets je liever in je eigen unieke fietskleding? Ook dan is de oplossing dus nabij.

Foto bij intro: Coen van den Broek