Hoe goed is jouw houding op de racefiets? Volg je deze tips op, dan worden je ritten heel wat comfortabeler.
Comfortabel fietsen begint natuurlijk met een racefiets die op maat is afgesteld. Maar heb je zo’n fiets, dan kan je desondanks nog klachten ervaren. Je houding op de fiets is ook heel belangrijk namelijk. De volgende verbeteringen zijn niet heel ingewikkeld, maar leveren je wel veel voordeel op.
Fiets met licht gebogen armen
Laat je armen werken als schokdempers, door je armen iets te buigen als je fietst. De klappen die je soms voelt kun je daardoor beter opvangen, en daarmee voorkom je een pijnlijke nek en schouders.
Pas je stuurhoogte aan, indien nodig
Om wat eenvoudiger je armen te kunnen buigen als je fietst, kan het soms nodig zijn om je stuur wat omhoog te brengen.
Het enige nadeel hiervan is dat je iets meer rechtop zit. Je vangt daardoor wat meer wind. Maar als je daarmee klachten voorkomt, dan is dat het zeker waard.
Aan de andere kant zul je merken dat je vanzelf wat leniger wordt, als je heel vaak fietst in een gebogen houding. Om die reden is het ook niet heel gek om af en toe je stuurhoogte aan te passen, gedurende het seizoen.
Ontspan je schouders
Natuurlijk wil je met je handen een goede grip als je fietst. Maar hierdoor wil het wel eens voorkomen dat je onbewust je ook je armen en schouders te veel aanspant. Met pijntjes of stijfheid tot gevolg. Let er daarom op dat je ontspannen op de fiets zit, en laat je schouders zoveel mogelijk zakken.
Ga goed op je zadel zitten
Voor een comfortabele houding is het uiteraard ook van belang dat je goed op je zadel zit. Staat je zadel te ver naar achteren, dan zul je snel de neiging hebben om naar voren te kruipen. Met klachten tot gevolg vaak, want het smalle deel van een zadel geeft je onvoldoende ondersteuning.
Een goede zadelhoogte is daarnaast ook van belang. Een te hoog zadel is niet comfortabel, maar een te laag zadel ook niet. Zit je op je fiets en duw je een trapper naar beneden, dan moet je been net niet helemaal gestrekt zijn in de onderste positie.
Hoe je de juiste zadelhoogte bepaalt lees je ook in dit artikel.
Houd je knieën en ellebogen naar binnen
Tenslotte een tip die je vooral wat sneller maakt. Jezelf stroomlijnen op de fiets geeft je een aerodynamisch voordeel, maar vaak gaat dit wat ten koste van je comfort. Bij deze tip is dat echter niet het geval. Al is het misschien heel even wennen. Let erop dat je knieën en ellebogen niet naar buiten staan als je fietst. Je vangt hierdoor minder wind. Bijkomend voordeel: je ziet er ook nog sneller uit.
Foto’s: Unsplash