Deze 5 graveltochten mag je in 2019 niet missen

Deze 5 graveltochten mag je in 2019 niet missen

Gravel, rust en ruimte
Ontdek de mooiste plekken op de fiets, weg van de gebaande paden.

Zin om deze zomer en herfst offroad te gaan? Het aantal graveltochten groeit snel in ons land, en niet zonder reden. Want wanneer je het asfalt achter je laat, dan krijg je de mooiste routes voor je kiezen, met de nodige uitdaging en afwisseling. Met onderstaande vijf tochten ontdek je de mooiste plekken van Nederland, weg van de gebaande paden. 

Roodtoer

Roodtoer is een tweedaags evenement waarbij je kunt kiezen uit een flink aantal toertochten, voor road, offroad of gravel. De vier graveltochten die men organiseert onder de noemer ‘Strade Bianche’ vinden op zaterdag 24 augustus plaats. 

Onderweg passeer je natuurgebieden en Drentse dorpen. De routes lopen allen via de ‘Col du Vam’ en bestaan uit asfalt, gravel en schelpenpaden. Wie twee dagen wil fietsen kan zich ook aanmelden voor de andere tochten. Overnachten behoort uiteraard tot de mogelijkheden en de organisatie doet je daarvoor enkele suggesties. Let op: de routes zijn niet gepijld en alleen te rijden met GPS.

Waar: Hoogeveen
Wanneer: 24 augustus 2019
Afstanden: 65, 95, 125 en 145 kilometer

Bekijk de website van Toerclub de Peddelaars voor een overzicht van alle tochten en om je aan te melden.

Offgrid Gravel Series ‘Liberation Ride’

In september viert Zuid-Limburg dat het 75 jaar geleden is bevrijd. De organisatie van de Offgrid Gravel Series heeft daarom twee routes bedacht met als thema de bevrijding. Onderweg passeer je de Amerikaanse begraafplaats in Margraten en de Siegfriedlinie, maar ook rij je door Mesch, het eerste dorpje dat in Nederland werd bevrijd.

Start en finish zijn in de ‘huisweide’ van de familie Waterval, waar je kunt genieten van een hapje, drankje en live muziek.  

Er zijn maar liefst vier routes, voor gravelers van alle niveaus. De kortste is een family ride en geschikt voor alle soorten fietsen. De drie langere tochten kun je rijden met je gravel bike, cyclocrosser of mountainbike. De routes zijn niet gepijld, maar te rijden via GPS. Eventueel kun je navigatieapparatuur kosteloos lenen. Uitgehongerd na afloop? Dan heb je geluk, want er is een pasta-party bij de finish.

Waar: Banholt (Zuid-Limburg)
Wanneer: 8 september 2019
Afstanden: 20 (family ride), 45, 125 en 180 kilometer

Hier lees je meer informatie en kun je je aanmelden.

KCC Euregio Gravel Ride

Genieten van de rust en ruimte in de grensstreek? De Euregio Gravel Ride is een initiatief van de Ronde van Overijssel Bike Events en de routes zijn gezamenlijk uitgezet door drie toerclubs die de regio op hun duimpje kennen. De grensoverschrijdende route door de Achterhoek, Twente en Münsterland loopt tussen de akkers, door de bossen en het veengebied. In Haaksbergerveen wacht een mooi obstakel in de vorm van een heuse vlonderpassage.

De Euregio Gravel Ride is voor alle fietsers en de routes zijn geschikt voor racefietsen, gravel bikes, cyclocrosfietsen en mountainbikes.

Waar: Eibergen
Wanneer: 22 september 2019
Afstanden: 55 en 116 kilometer

Meer informatie vind je hier.

Strade Bianche Achterhoek – Gijs Verdick Memorial

Liefhebbers van gravel kunnen een week na de Euregio Gravel Ride nog eens genieten van de Achterhoek. Op 29 september is het namelijk tijd voor ‘de Witte Cross’ van de Achterhoek. Een tocht voor de die hard gravel-rider en de sportieve local.

De kortste route is een Strade Bianche Bambini, voor kinderen van 10 jaar en ouder. Voor de allerkleinsten is er een mountainbike-clinic.

Blijf je graag wat langer in de Achterhoek? Deelnemers kunnen op tweehonderd meter van de start kamperen op Camping de Witte Cross. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij. De opbrengst van het evenement gaat naar verschillende goede doelen.

Waar: Lochem
Wanneer: 29 september 2019
Afstanden: 30, 65, 110 en 150 kilometer

Meer informatie of inschrijven? Check daarvoor de website van deze Witte Cross.

Gooise Strade Bianche

Tijdens de Gooise Strade Bianche ontdek je de mooiste stukken bos en heide in de omgeving van Soest. De route loopt door natuurgebieden van Staatsbosbeheer en het Goois Natuurreservaat richting Hilversum en Laren. De rit kun je afsluiten met een drankje en een heerlijk broodje hamburger. 

De tocht is geschikt voor gravel bikes, cyclocrossers en mountainbikes en de route is uitgepijld, maar kun je ook rijden met GPS.

Aanmelden voor deze tocht doe je hier.

Waar: Soest
Wanneer: 30 november 2019
Afstanden: 50, 60 en 80 kilometer

De originele Strade Bianche

Het is je vast al opgevallen. Strade Bianche een naam die tot de verbeelding spreekt bij gravelliefhebbers. De wedstrijd voor de profs over witte grindstroken, heet in enkele jaren een status gekregen die zich gemakkelijk laat meten met de grote klassiekers. Wil je zelf een keer ervaren wat het is om te fietsen over de heuvels van Toscane? Lees dan meer over de gran fondo Strade Bianche.

Ga je liever op eigen gelegenheid gravelen? Dan is het interessant om eens te kijken naar de gravelroutes van Gravelrides.cc.

Foto: Pixabay