Slim bedacht: deze schoenplaatjes in twee delen

Slim bedacht: deze schoenplaatjes in twee delen

SPD-SL-schoenplaatjes

Wist jij dat Shimano niet de enige leverancier is van schoenplaatjes van het type SPD-SL? Ook Decathlon verkoopt ze, maar net even anders dan je waarschijnlijk gewend bent. De plaatjes bestaan uit twee delen namelijk, en daar is een goede reden voor.

Onderhoud plegen aan je fiets en toebehoren kán heel leuk zijn. Maar of schoenplaatjes vervangen daar ook onder valt? Heel technisch is het gelukkig niet, maar een secuur klusje is het wel. Die schoenplaatjes wil je immers weer exact op dezelfde plek hebben.

Nou zijn daar verschillende trucs voor, die je ook in dit artikel over SPD-SL-schoenplaatjes al kon lezen. Zo is het erg handig om met een paar stukjes tape de positie van je oude plaatjes te markeren voor je ze eraf schroeft. En ook een outline zetten met een stift of pen is nog een optie om te onthouden waar je schoenplaatjes zaten.

Erg eenvoudig

Dat moet toch sneller en praktischer kunnen, zou je denken. Blijkbaar dacht Decathlon daar ook zo over, en daarom verkopen zij een iets andere variant van de SPD-SL-schoenplaatjes dan je waarschijnlijk gewend bent. De schoenplaatjes van Decathlon bestaan uit twee delen namelijk, die als twee puzzelstukken in elkaar vallen. 

Heb je ze eenmaal vastgeschroefd, dan merk je daar niks meer van. Maar dit geeft je wel de kans om ze per helft te vervangen. Je kunt dus een oud deel laten zitten, en daar een nieuw deel tegenaan zetten. Vervolgens vervang je ook het laatste oude deel, voor het nieuwe deel. Even vastschroeven, en klaar ben je.

SPD-SL-schoenplaatjes

Schoenplaatjes vervangen wordt zo bijna een klusje dat je met je ogen dicht kunt doen. Het enige jammere is dat de schoenplaatjes van Decathlon er alleen maar zijn in de gele variant, en dus niet in het rood en blauw. (Hier lees je trouwens waar die kleuren voor staan.)

Wel weer een voordeel is de prijs. Met deze Decathlon-schoenplaatjes van het type SPD-SL ben je wat goedkoper uit dan wanneer je de plaatjes van Shimano koopt.

Of ze kwalitatief net zo goed zijn? In de Kopgroep is ze volop aan het testen. En vooralsnog bevallen ze erg goed.

Foto’s: In de Kopgroep, Decathlon

Dit artikel bevat een affiliate link. Wanneer je een aankoop doet via deze link, ontvangt In de Kopgroep een kleine commissie zonder extra kosten voor jou.