Wanneer in de Vuelta Madrid langzaam in zicht komt, en het eerste startschot van het veldritseizoen heeft geklonken, dan weet je dat het wereldkampioenschap wielrennen niet meer ver weg is.
Yorkshire, Engeland is de plaats waar het goud, brons en zilver dit jaar wordt verdeeld. Wat je verder alvast moet weten voor het zover is, dat lees je in dit overzicht.
De eerste keer ooit: een mixed relay time trial
In Yorkshire vindt voor het eerst op een wereldkampioenschap de mixed relay time trial plaats. Tijdens het EK in Alkmaar eerder dit jaar zagen we eveneens het debuut van deze discipline. De Nederlandse ploeg greep daar het goud.
De mixed relay vervangt de tijdrit voor commerciële ploegen, die sinds 2012 bestond. En daarmee bestaat het kampioenschap voortaan volledig uit landenteams.
De nationale teams die strijden voor het goud, bestaan uit 3 mannen en 3 vrouwen. De mannen starten in de relay, en de vrouwen rijden hun deel wanneer de tweede man over de streep is gekomen. De tweede vrouw die uiteindelijk over de finish komt bepaalt de eindtijd.
Het parcours: op en af en veel smalle wegen
Het parcours voor de elite mannen kent een lange aanloop van 186 kilometer, met 3 beklimmingen die ook voorkwamen in de eerste etappe van de Tour de France van 2014. De zwaarste van dit trio is de Grinton Moor, met een lengte van 4,4 kilometer en een weg die gemiddeld oploopt met 5,3 procent.
Daarna volgt er een lokale, behoorlijk technische ronde van 14 kilometer, waar het vaak op en af gaat over smalle weggetjes, 7 ronden lang. Kopman voor de Nederlanders, Mathieu van der Poel, noemde de route al ‘een beetje Limburgs’. De finish ligt voor zowel de mannen als vrouwen in Harrogate.
In totaal krijgen de mannen niet minder dan 3800 hoogtemeters, over 285 kilometer voor hun kiezen.
De elite vrouwen rijden hun WK over 150 kilometer. In de aanloop beklimmen de vrouwen de Norwood Edge en de Lofthouse. Die laatste helling heeft een maximaal stijgingspercentage van maar liefst 19 procent, en een lengte van 2,8 kilometer. De klim was eerder onderdeel van de Tour de Yorkshire, waar Anna van der Breggen flink gas gaf en wegreed uit het peloton, samen met Lizzy Deignan en Dani King. Tot slot rijden de vrouwen 3 lokale rondes, voordat ze finishen in Harrogate. Dat is hetzelfde lokale rondje als bij de mannen.
Het weer kan een grote rol spelen
In juli zorgde noodweer er nog voor dat de complete Grinton Moor Bridge, die onderdeel uitmaakt van het parcours, werd weggespoeld. Gelukkig is er inmiddels een tijdelijke brug aangelegd, waardoor de route kan blijven zoals hij is.
Nieuwe overstromingen zullen de renners hopelijk bespaard blijven eind september. Maar de kans op nattigheid in Yorkshire tegen het einde van de maand is zeker aanwezig. Mocht het smalle en bochtige parcours er nat bijliggen, dan zal dat een grote invloed hebben op het verloop van de races.
Je kunt het parcours nu al verkennen in Zwift
Vanaf deze week kun je het lokale rondje van 14 kilometer rondom Harrogate zelf gaan verkennen, in de virtuele wereld van Zwift. Het is de derde keer dat Zwift een WK-parcours toevoegt aan het virtuele trainingsprogramma. De eerste keer was dat Richmond in 2015, gevolgd door Innsbruck het afgelopen jaar.
Het is tegelijk ook je enige kans om het WK-parcours te verkennen, want door de verkeerssituatie met eenrichtingswegen, is het rondje normaal gesproken onbegaanbaar.
Mathieu van der Poel is favoriet bij de bookmakers
Als je het aan de bookmakers vraagt, dan heeft Mathieu van der Poel de grootse kans om het WK op zijn naam te schrijven, gevolgd door Peter Sagan en Julian Alaphilippe. Ook de Australiër Michael Matthews, Remco Evenepoel en de voormalige Europees kampioen Matteo Trentin staan hoog op het lijstje der favorieten.
Hoe dan ook wordt het een spannend WK, met in de Nederlandse selectie meerdere kanshebbers op eremetaal. Nog twee weekjes wachten en we weten hoe dat afloopt…