Zien: waarom je echt geen vervalste fietshelm wilt

Zien: waarom je echt geen vervalste fietshelm wilt

Ja ze zijn er: fietshelmen die verdacht veel lijken op een premium model, maar dan nagemaakt. En zo’n helm kan desastreuze gevolgen voor je hebben als je er eentje draagt.

Vaak zijn ze prima afgewerkt en voorzien van het bekende logo. En ook nog eens fraai verpakt, waardoor je nauwelijks kan zien dat het om een nagemaakte helm gaat. Heb jij het idee dat je zo’n helm in de verkoop ziet, of dat je er een in handen hebt? Ga er dan vooral niet mee fietsen, maar winkel even verder.   

Hoe fraai die helm er misschien ook uitziet, je veiligheid kon met zo’n helm wel eens flink in het geding zijn. 

Iemand die dat bewijst is YouTuber Seth. In onderstaande filmpje test hij een premium fietshelm van driehonderd dollar, een goedkoop alternatief van enkele tientjes, én een nagemaakte helm. Zogenaamd van Specialized. 

De methode die Seth gebruikt om de helmen te testen is niet geavanceerd, maar wel heel effectief: hij stampt een keer heel hard op iedere helm. Maar dat is genoeg om te laten zien hoe desastreus slecht namaak kan zijn. En wat de enorme risico’s dus zijn als je met zo’n helm gaat fietsen. 

Mocht je geen tijd hebben om het filmpje te kijken: van de namaakfietshelm blijft nagenoeg niks over. De dure en de goedkope helm die hij ook test vertonen daarentegen slechts minimale schade. Zoals je van een degelijke fietshelm mag verwachten.

Overbodig om te zeggen, maar de namaakhelm biedt dus totaal geen bescherming. En het is behoorlijk bizar dat iemand je zo’n helm probeert te verkopen…

Wil je meteen naar het juiste fragment in het filmpje, begin dan te kijken vanaf 10:40. (Maar het hele filmpje is trouwens interessant.)

Tips om namaak te voorkomen

Helaas is het vaak lastig om namaakproducten te herkennen. Twijfel je? Ga dan niet over tot een aankoop. Daarnaast zijn hier nog een aantal tips:

Ga nooit in op ongeloofwaardige aanbiedingen. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het ook meestal.

Check altijd goed wie de verkoper is. In sommige webshops kunnen resellers producten verkopen. Ken je deze niet? Zoek dan eerst uit of deze verkoper een officiële dealer is van het merk.

Naar een fysieke winkel gaan is ook een slim idee natuurlijk. Daar kun je de helm bovendien meteen passen. 

Koop je geen premium model, maar een goedkopere helm? Dan is de kans gelukkig heel klein dat je tegen namaak aanloopt. De fietshelmen die worden nagemaakt zijn vrijwel altijd dure modellen namelijk, omdat die helmen het meeste geld opleveren.

Foto: Cobi Krumholz (Unsplash)