Fietsen in Spanje: 3 hotspots uitgelicht

Fietsen in Spanje: 3 hotspots uitgelicht

Stadsaanzicht Girona.

De winter is een ideaal moment om de fiets in te pakken en af te reizen naar het zuiden van Europa. Maar ook in de herfst of het voorjaar is het heerlijk fietsen in Spanje. Genieten van kilometers maken in de zon, terrasjes en mooie routes. 

Waarom de keuze voor Spanje vraag je je af? Niet alleen vanwege het fijne klimaat en de vele rustige wegen. Ook het geduld en respect waarmee overige verkeersdeelnemers je behandelen is ongekend!

Natuurlijk kent Spanje veel mooie regio’s die zich uitstekend lenen voor een fietsvakantie. Maar in dit artikel lees je over drie Spaanse hotspots die zich sinds jaar en dag hebben bewezen voor fietsfanaten: Girona, Mallorca en Tenerife. Wat zijn de voors én tegens, wanneer moet je er zijn en wat kun je er verwachten?

Girona

Pleintje in Girona.
Girona heeft een mooie oude binnenstad met leuke pleintjes. Een prima plek om je rit te beginnen!

De middeleeuwse stad heeft inmiddels een reputatie opgebouwd als fietswalhalla. Niet voor niks settelen flink wat profs zich hier om het hele jaar goed te kunnen trainen. Het gezellige historische centrum met fijne restaurants is relaxed en een prima basis voor je vakantie. Ook als je niet iedere dag op de fiets wilt zitten.

Plus:

Girona is een stad van kleine omvang. Dat maakt het prettig navigeren. Zelfs op de grotere wegen is het extreem rustig. De diversiteit aan wegen maakt dat je heel veel routes kunt rijden. De kust is niet ver weg, en ook liefhebbers van colletjes komen aan hun trekken.

Girona wordt nog niet overspoeld door toeristen en is ook ’s avonds erg gezellig. Je vind er veel fietsgerelateerde winkels en bedrijfjes. Een huurfiets is dan ook zo geregeld.

Tickets naar Girona zijn voordelig dankzij de vele vluchten naar Girona zelf, en naar het nabijgelegen Barcelona.

Weg langs het Susqueda stuwmeer.
Geniet van rust en ruimte rondom Girona.

Min:

Het is nog knap lastig om minpunten te bedenken over Girona. Uiteraard kan het er in hartje winter aan de frisse kant zijn. Al is dat (meestal) nog altijd warmer en zonniger dan in Nederland. Het aantal vluchten is in de winter ook beperkt: alleen vanuit Eindhoven kun je dan rechtstreeks vliegen naar Girona.

Mallorca

Haarspeldbocht Mallorca
Op Mallorca kun je haast oneindig variëren qua route.

Het grootste eiland van de Balearen is al lang populair onder wielrenners. Die reputatie heeft het verdiend, want op weinig plekken kun je zo gevarieerd rondfietsen en houden lokale bewoners zoveel rekening met groepen fietsers. De wegen verkeren in prima staat en je vindt er veel fietsverhuurbedrijven.

Hoofdstad Palma de Mallorca kan een goede basis zijn voor je vakantie, maar stel je dan wel in op een boulevard vol zonaanbidders en een aaneenschakeling van hotels. Ga je wat verderaf zitten van de stad, dan ervaar je de rust en ruimte van het eiland. Port de Pollença and Port d’Alcúdia in het noorden zijn populair.

De beste tijd om naar Mallorca te gaan is het voor- en najaar. Qua klimaat vooral, maar ook omdat je dan een beetje het massatoerisme vermijdt.

Coll de Soller.
Test je benen op de Coll de Sóller.

Plus:

Mallorca geeft je veel variatie: wissel met gemak bergritten af met vlakke rondjes. Hotels en winkels zijn over het algemeen goed ingesteld op fietstoeristen. Dat uit zich in veel faciliteiten en een fietsvriendelijke cultuur.

Min:

Ook voor Mallorca is het moeilijk een minpunt te noemen. Wellicht een minpuntje is dat het er zomers érg toeristisch kan zijn, vooral in en rond Palma. Vermijden dus als je liever een wat authentieker Spanje ervaart.

Tenerife

Wielrenner daalt af en passeert een haarspeldbocht.
Liefhebbers van klimmen en dalen kunnen hun hart ophalen op Tenerife.

Wie Tenerife zegt, zegt El Teide. Het is de grootste vulkaan van het eiland én met 3.718 meter de hoogste berg van Spanje. Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden en de eilandengroep is gelegen ten westen van Marokko. Dankzij deze ligging ervaar je het hele jaar zomerse warmte. Een fijne basis om te trainen!

Plus: 

Kijk niet verder als je voor de wintermaanden naar de perfecte trainingslocatie zoekt in Europa. In januari trainen in korte broek, het kan op Tenerife!

Min:

De variatie aan wegen en mogelijke routes is op Tenerife minder groot dan in Girona of op Mallorca. Niet alle wegen op Tenerife zijn daarnaast van topkwaliteit. Wél is het op de meeste wegen heerlijk rustig.


Zoals je inmiddels begrijpt, gaat er weinig boven fietsen in Spanje. Wie er een keer geweest is weet waarom. Wat is jouw ervaring in Spanje en waar ga je het liefste heen?

Join the discussion