Zin of onzin? Hoe het echt zit met ventieldopjes

Zin of onzin? Hoe het echt zit met ventieldopjes

ventieldopje

De profs rijden altijd zonder ventieldopjes rond, en veel toerrijders hebben die gewoonte overgenomen. Maar is een ventieldopje dan compleet zinloos, of stiekem toch wel nuttig?

Misschien heb je nog nooit over de vraag nagedacht, en misschien rij je al jaren zonder ventieldopjes rond op je racefiets. In het laatste geval zou je kunnen denken dat ze echt nutteloos zijn. Want dan heb je er waarschijnlijk weinig hinder van ondervonden. 

Geen dopjes gebruiken scheelt je bovendien twee keer een handeling, wanneer je een band moet oppompen. Om nog maar te zwijgen over de tijd die je bespaart wanneer je weer eens naar zo’n dopje moet zoeken, nadat je je band hebt opgepompt.

Maar als ze geen functie hebben, waarom maken bandenmerken die ventieldopjes dan nog steeds?

Het nut van een ventieldopje

Het antwoord is natuurlijk dat ventieldopjes wel degelijk een functie hebben. Niet om de lucht in de band te houden – zoals soms wel eens wordt gedacht – maar om je ventiel te beschermen tegen vuil, steentjes en andere objecten. 

Ook al is de kans erg klein, een steentje of iets anders kan in theorie namelijk je ventiel beschadigen. En wie weet is een van je ventieldopjes zelfs al een keertje nuttig geweest, zonder dat je het door had. 

Gedoe

Waarom de profs dan zonder doen? Omdat ventieldopjes extra gedoe zijn uiteraard. Maar wellicht ook omdat een professionele wielrenner alles wat hij of zij kan missen van een fiets verwijdert. 

Alleen is de gewichtsbesparing in dit geval behoorlijk teleurstellend: een ventieldopje weegt nog geen gram. 

Wat is slim?

Los van wat profs doen, is natuurlijk de vraag wat je zelf het beste doet. Ben je het gewend om zonder dopjes te fietsen, dan is het wellicht wat overdreven om ze nu te gaan bestellen. De kans is wel erg klein namelijk dat je ventiel daadwerkelijk een keertje beschadigt. 

Bijkomend voordeel: op die manier ben je ook nooit meer aan het zoeken naar die minuscule dingen.

Aan de andere kant is er natuurlijk ook niks mis mee als je ze wel laat zitten. En wie weet gaat een van je binnenbanden daardoor zelfs een keer wat langer mee.

Word in ieder geval niet boos wanneer je fietsenmaker ze ooit een keertje ‘vergeet’. Dan is het waarschijnlijk zijn macht der gewoonte om ze weg te gooien…

Pimp my ride

Wist je trouwens dat er ook nog hele bijzondere ventieldopjes zijn, in aparte vormen? Je kan het zo gek niet bedenken: van doodskopjes tot dobbelsteentjes. Dopjes waarmee je heel subtiel dus je fiets kunt pimpen.

Foto: Pixabay