Welk monument fiets jij dit jaar?

Welk monument fiets jij dit jaar?

Muur van Geraardsbergen

De vijf meest prestigieuze klassiekers in het wielrennen zelf fietsen? Een prachtig doel natuurlijk als je een wielerliefhebber bent. Maar je moet er wel op tijd bij zijn ieder jaar, want de animo is groot.

Welke beroemde klassieker(s) rij jij dit jaar? Hier vind je een een overzicht van de vijf monumenten voor toerfietsers, wanneer ze zijn en wat je nog meer moet weten.

Ronde van Vlaanderen

2 april 2022

Op 2 april kun je een dag voordat de profs de Ronde afwerken zelf je eigen Ronde van Vlaanderen rijden. Waarbij je flink afziet op dezelfde kasseistroken en hellingen uiteraard, die je ongetwijfeld kent als je jaarlijks de koers volgt. Onderweg is het genieten van de kronkelende wegen dwars door Vlaanderen, tot je uiteindelijk weer finisht in Oudenaarde. 

Inschrijven is al mogelijk, en je hebt de keuze uit vier afstanden: 72, 136, 177 of 217 kilometer. In dat laatste geval start je niet in Oudenaarde, maar net als de profs in Antwerpen.

Meer info lees je hier, en dat is ook de plek om je in te schrijven.

Parijs – Roubaix

16 april 2022

Wil je één keer eens ervaren hoe het is om de mythische kasseistroken uit Parijs – Roubaix te trotseren? Dan heb je op 16 april de kans, want dan vind de officiële Hel van het Noorden voor wielerliefhebbers plaats. Een dag voordat de profs dit momument rijden.

Uiteraard fiets je daarbij over Carrefour de ‘Arbre en door het Bos van Arenberg. Kasseistroken die je als wielerfan eens in je leven gefietst moet hebben. En wat dacht je ervan om te finishen op de wereldberoemde wielerbaan van Roubaix? Een moment om nooit meer te vergeten!

Doe je mee aan Parijs – Roubaix, dan heb je de keuze tussen 70, 145 of 170 kilometer. Inschrijven voor dit monument doe je op deze plek. En daar vind je uiteraard ook meer info.

Luik – Bastenaken – Luik

23 april 2022

Ben jij meer iemand die geniet van de Ardense heuvels met zijn pittige klimmetjes, dan moet Luik – Bastenaken – Luik absoluut op je to-do-list. Het is de oudste klassieker op de wielerkalender, waarin je heel wat hoogtemeters voor je kiezen krijgt. Inclusief de Redoute en Roche aux Faucons natuurlijk!

Als je wilt dan kun je de volledige afstand fietsen die de profs de dag erop ook afleggen. Daarnaast heb zijn er ook twee kortere versies van 70 en 147 kilometer.

Meer informatie over deze toerversie van ‘La Doyenne’ vind je hier, en daar lees je ook alles over de inschrijving.

Milaan – San Remo

5 juni 2022

Wanneer het peloton in het voorjaar over de Cipressa en de Poggio fietst, dan weet je dat het wielerseizoen echt weer begonnen is. Als je zelf wilt ervaren hoe het is om deze monumentale klassieker te fietsen, dan is Milaan – San Remo gran fondo helemaal iets voor jou. 

Doe je mee, dan moet je er ook echt voor gaan, want je fietst in principe dezelfde route als de profs. Over bijna 300 kilometer dus! 

De gran fondo Milan – San Remo wordt al voor de 52e keer gehouden, en in tegenstelling tot de profs fiets je hem wat later in het seizoen: op 5 juni namelijk. 

Alle info over deze tocht vind je op de officiële website, en daar is ook de inschrijving mogelijk.

Ronde van Lombardije

Datum nog onbekend

Il Lombardia is een echte klassieker voor de klimmers en de puncheurs. In 2019 wist Bauke Mollema deze ‘koers van de vallende bladeren’ nog glansrijk te winnen, en jij kan dit monument zelf ook fietsen als gran fondo. Ergens in oktober staat-ie als het goed is weer op de planning, maar de exacte datum moet nog bekend worden. Je kunt je dus nog niet inschrijven, maar normaal gezien zal dat niet meer lang duren. 

Geen zin om te wachten? Via de website van de organisatie kun je ook gewoon de route downloaden als gps-bestand, waardoor je de Ronde van Lombardije ook op eigen gelegenheid kunt fietsen.

Foto: WikiMedia