4 goede redenen om het fietsen vaker af te wisselen

4 goede redenen om het fietsen vaker af te wisselen

Is jouw motto ‘de fiets, de fiets en verder niets’? Dan is het de hoogste tijd om je mening eens te herzien. Er zijn namelijk meerdere goede redenen om je fiets wat vaker te laten staan. En nee, niet om in je huispak op de bank te gaan liggen, maar om wat anders te gaan doen.

Stap uit je bubbel

Toegegeven, die fietsbubbel waar je inzit is een hele fijne bubbel. Je club, je wielervrienden, dat café waar je altijd afstapt voor een koffie, het is een wereldje waarin je alles en iedereen kent. 

Hartstikke leuk natuurlijk, maar geestelijk verfrissend kun je het moeilijk noemen. Vandaar alleen al dat je af en toe wat anders moet proberen. Stap uit je comfortzone, en pak je hardloopschoenen bijvoorbeeld, die al veel te lang lagen te stoffen in je kast. Of haal je dumbells of kettlebell te voorschijn en doe weer eens een krachttraining.

Uiteraard gaat het er niet zozeer om wát je doet, maar dat je regelmatig eens wat anders doet, om jezelf geestelijk én lichamelijk weer eens wakker te schudden.

Negeer je bovenlichaam niet

Fiets je veel, dan is er waarschijnlijk weinig aan te merken op je conditie. Maar al ben je nog zo fit, dat wil niet zeggen dat je hele lichaam ook in balans is. Want krijgt jouw bovenlichaam wel de aandacht die het verdient? 

Met zoveel uren die je maakt op de fiets, zou je bijna vergeten dat je borst, rug, schouders en armen ook wel een training kunnen gebruiken. De hoogste tijd dus om je aandacht ook eens te richten op die delen van je lichaam. 

Dat maakt je lichaam niet alleen sterker in algemene zin trouwens. Ook op de fiets zul je minder snel last krijgen van een vermoeide rug en schouders, wanneer je ze regelmatig traint.   

Train je core

Over je bovenlichaam gesproken: ook je romp verdient uiteraard aandacht. En ook al denk je misschien van niet, die gebruik je behoorlijk veel tijdens het fietsen. Om efficiënt te kunnen sturen, en om kracht te zetten op de pedalen.

Doe je regelmatig een core training, dan zul je dat daadwerkelijk merken op de fiets. Even op de tanden bijten dus als je hoofd er niet naar staat. Al die energie betaalt zich later weer uit.

Train voor sterkere botten

Tot slot is er nog een goede reden om je fiets wat vaker te laten staan en om bijvoorbeeld een stuk te gaan hardlopen. En dat is om je botten sterker te maken. 

Want hoe gezond fietsen ook is, sterkere botten zul je er in niet snel van krijgen. Fietsen geeft je daarvoor te weinig weerstand namelijk.

Een Noors onderzoek uit 2018 onderstreept dat nog eens. In dit onderzoek werden goedgetrainde hardlopers en wielrenners met elkaar vergeleken, en de hardlopers bleken aanzienlijk sterkere botten te hebben, dan de wielrenners. 

Weerstand is dus wat je nodig hebt, waarbij je gebruik maakt van de zwaartekracht. Geen hardloper? Geen probleem, want er zijn meer activiteiten die je kunt doen om je botten te versterken. Tennissen, touwtje springen of wandelen bijvoorbeeld, om maar wat te noemen, en ook krachttraining heeft een bewezen positief effect.

Al met al zijn er heel wat goede redenen dus om wat vaker te variëren met je trainingsschema. Lichaam en geest hebben er baat bij, én het maakt je in sommige gevallen ook nog eens een betere wielrenner.

Foto: Jenny Hill