Dat je aardig wat geld kunt uitgeven aan wielrennen, daar ben je zelf wellicht het levende bewijs van. Een racefiets en een complete outfit zijn al een behoorlijke investering, en daarmee houdt het in principe nog niet op.
Want voor je het weet zit je te denken aan de aanschaf van sportvoeding, fietslampjes, fietstassen, winterkleding, een tijdritstuurtje, een fietscomputer, een indoortrainer of een fietsstandaard. Om maar wat zaken te noemen. Herkenbaar?
Natuurlijk is het niet erg om veel geld uit te geven aan je hobby, als je het hebt. Maar toch kun je ook een hoop geld besparen, wanneer je slim inkopen doet en soms iets laat staan, of even wacht met kopen. Hoe je als wielrenner wat aardiger bent voor je bankrekening ontdek je aan de hand van onderstaande acht tips.
Koop groter in
Artikelen als banden, binnenbandjes, remblokjes en olie koop je vaak goedkoper in grotere aantallen. Zeker wanneer je die dingen online bestelt. Je weet zeker dat het opkomt, zit op die manier nooit zonder en voorkomt met een wat grotere bestelling vaak ook nog eens bestelkosten.
Hou de uitverkoop in de gaten
Wacht met de aankoop van een item totdat de uitverkoop begint. Daarmee bespaar je soms de helft van het geld. Bovendien doe je op die manier geen impulsaankopen, en kom je niet met spullen te zitten die je eigenlijk niet nodig had.
Ga omgekeerd niet zitten neuzen op websites tijdens de uitverkoop, als je eigenlijk niks nodig hebt. Tenzij het geld brand in je zakken natuurlijk.
Kijk en vergelijk
Het loont vaak de moeite om iets langer te zoeken naar een product, om te zien waar je iets het voordeligst kan krijgen. Hou daarbij altijd in de gaten of een website betrouwbaar overkomt. Lijkt een prijs te mooi om waar te zijn? Wees dan op je hoede.
Natuurlijk kun je bepaalde zaken goedkoop op de kop tikken, op sites als AliExpress. Aanlokkelijk is dat zeker, en toch is het goed om je te blijven realiseren wat je daarmee aanschaft. Soms is de kwaliteit van een product aanzienlijk minder, en bovendien hebben deze producten geen Europees keurmerk. Wat kan betekenen dat ze niet aan Europese veiligheidseisen voldoen.
Beperk je tot de basics
Bedenk hoevaak je iets gebruikt en of je het echt nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld een hele collectie zonnebrillen aanschaffen, maar echt nodig heb je het natuurlijk niet. Bedenk je bij ieder item wat je wilt kopen hoeveel plezier het je gaat geven, of hoeveel nut het gaat hebben. Kastvulling heb je waarschijnlijk al genoeg.
Een supersonische tijdrithelm is bijvoorbeeld fijn om te hebben, maar is dat echt nodig als je hem maar drie keer per jaar gebruikt? Aan de andere kant zijn sommige dure items prima te rechtvaardigen, wanneer je ze veelvuldig gaat gebruiken.
Combineer slim
Je kunt een korte fietsbroek kopen en ook nog eens een lange fietsbroek. Maar in plaats daarvan kun je wellicht ook volstaan met beenstukken. Dat principe kun je in meerdere situaties toepassen.
Koop dingen als beenstukken, regenjasjes, handschoenen en bodywarmers in neutrale kleuren, zodat je ze met iedere outfit op de fiets kunt combineren in lengte van jaren.
Kwaliteit hoeft niet duur te zijn
Heb je iets nodig, staar je dan niet blind op een merk. Natuurlijk is het fijn om op een gerenomeerd merk te kiezen. Maar als je daar de hoofdprijs voor betaalt, dan kun je beter wat verder kijken. Ben je van plan om iets te kopen, baseer je dan vooral op reviews en trek je vervolgens je eigen conclusie.
Ga niet altijd voor het beste
Misschien heb je wel de neiging om altijd het beste te willen op ieder terrein. Op zich is het goed om zo kritisch te zijn, ook als het op spullen aankomt. Maar het risico is dat je daarmee heel veel geld uitgeeft. Heb je echt een lamp van 1500 lumen nodig, of volstaat een wat minder krachtige lamp ook? En gaat een duurder zadel dat nog heel ietsje minder weegt je echt gelukkiger en veel sneller maken?
Ook aan sportvoeding kun je flink wat geld uitgeven. Geen probleem natuurlijk, maar wees wel realistisch. Want heel veel geld uitgeven aan dure supplementen, terwijl er nog een hoop te verbeteren valt aan je voedingspatroon is eigenlijk heel erg zonde.
Koop tweedehands, huur of leen
Gelukkig leven we in een tijd waarin we al veel duurzamer omgaan met spullen. Het is dan ook heel slim om je af te vragen of je een bepaald product wel moet kopen, als huren of lenen ook een optie is. Ook is het vaak zeer de moeite waard om te checken of je iets tweedehands op de kop kunt tikken.
Natuurlijk is er niks mis met het kopen van producten waar je veel aan hebt en waarvan je gelukkig wordt. Aan de andere kant werkt het zo dat je met al het geld dat je uitspaart weer hele leuke dingen kunt doen. Op fietsvakantie gaan bijvoorbeeld, of deelnemen aan een gave challenge. En zo geniet je met het geld wat je hebt nog meer van je favoriete sport.
Foto: Unsplash