5x waar je aan moet wennen bij fietskleding

5x waar je aan moet wennen bij fietskleding

Het nut van wielerkleding ontdek je al snel wanneer je voor het eerst op een racefiets zit. Maar dat neemt niet weg dat het vaak ook even wennen is het begin.

Dat wennen aan fietskleding gaat gelukkig wel vrij snel. Toch zal het volgende je vast ook opvallen, die eerste paar ritjes. 

Een zeem in je broek

Dat gekke kussentje in je broek, dat maakt een fietsbroek natuurlijk uniek. Hij zit er niet voor niks zul je al snel merken, maar het kan wel een beetje raar voelen in het begin. Vooral als je niet op de fiets zit. Zodra je op een zadel zit voelt het echter compleet logisch. Als het goed is tenminste…

Zemen zijn er namelijk in alle soorten en maten. Het kan dus voorkomen dat jij net een broek hebt gekozen waarvan de zeem wat minder bevalt.

Daarnaast moet je waarschijnlijk ook nog even wennen aan het zadel van een racefiets. Komt normaal gesproken vanzelf goed, wanneer je rustig het aantal kilometers uitbreidt.

Strakke pasvorm

Waar veel beginnende wielrenners ook aan moet wennen, is de strakke pasvorm van wielerkleding. Dat alles strak zit heeft zijn reden natuurlijk. Het maakt je meer gestroomlijnd en dus ook sneller. Desondanks kan het in het begin wat ongemakkelijk voelen.

De beste remedie is om dat gevoel te negeren. Na een aantal keren denk je er waarschijnlijk niet meer over na. Of in ieder geval een heel stuk minder. 

Vind je het echt maar niks, dan is het natuurlijk ook prima om te kiezen voor fietskleding met een wat ruimere fit. 

‘Commando-style’ gaan

Het is een veelgemaakte fout onder beginners: het dragen van een onderbroek onder je fietsbroek. 

Toch is je fietsbroek er juist voor gemaakt om direct op de huid te dragen. Met als voordeel dat je minder last hebt van irritatie, dankzij een beter ventilerend vermogen, en omdat er minder schuurt. 

Neemt niet weg dat het in het begin wat gek voelt misschien. Al is dat vooral de gedachte. Ook hier geldt: na een paar ritjes ben je het waarschijnlijk al lang vergeten.

Hou het wel hygiënisch uiteraard, en was je fietsbroek uit na iedere rit. 

fietsbroek

Broek met bretels

Tenzij je in je leven vaak bretels of een tuinbroek heb gedragen, dan moet je in het begin waarschijnlijk ook even wennen aan de bretels van een fietsbroek. 

Die bretels zijn heel erg handig, omdat je dan niet met een blote rug fietst. Maar het maakt toiletbezoekjes wel wat gecompliceerder. Omdat je vaak eerst je jasje en/of shirt moet uittrekken, voordat je je bretels naar beneden kunt trekken.

Bovendien kunnen de bretels irriteren als je fietsbroek wat aan de krappe kant is. Pas een nieuwe fietsbroek goed dus voordat je hem aanschaft, en test hem terwijl je in een fietshouding zit. Dan moet hij goed zitten namelijk.

Vastzitten aan je pedalen

Waar je misschien nog wel het meest aan moet wennen als je voor het eerst gaat wielrennen, dat zijn je fietsschoenen. En dan vooral aan het in- en uitklikken. 

Dat je voeten vastzitten aan je pedalen, is een geweldig gevoel tijdens het fietsen. Je bent namelijk een met je fiets! Maar in het begin kan dat ook wel een beetje spannend zijn. En soms gaat dat zelfs wel eens mis, als je even vergeet dat je vastzit. 

Ga je een keer onderuit, troost je dan dat heel wat wielrenners het al is overkomen. 

Nog een tip: oefen eerst flink wat keren met in- en uitklikken terwijl je stilstaat en leunt tegen een muurtje. Dat maakt je flink wat zekerder onderweg. Na enkele ritjes zul je helemaal gewend zijn, én nooit meer anders willen.

Foto’s: Unsplash en In de Kopgroep