5 dingen die opvallen als je in Zuid-Limburg fietst

5 dingen die opvallen als je in Zuid-Limburg fietst

Vermoedelijk is het een van de gemakkelijkste baantjes die je kunt hebben: Zuid-Limburg aanprijzen bij fietsers. Massaal trekken we jaarlijks naar de zuidelijkste provincie namelijk, om er de mooiste routes te fietsen. 

Ben jij er wel eens wezen fietsen? Of al heel vaak? Dan kan het haast niet anders, of het volgende viel je op.

Dat al die klimmetjes net wat heftiger zijn dan je dacht

Wanneer je de Amstel Gold Race op televisie kijkt, dan zie je ze allemaal voorbij komen. Beroemde klimmetjes zoals de Keutenberg, de Gulperberg en de Eyserbosweg. 

Da’s flink afzien denk je nog, onderuitgezakt op de bank. Tot je er zelf (weer) omhoog fietst, en het allemaal nóg ietsje meer pijn doet dan je dacht. Ah ja. Zo voelde dat… 

Hoe compact Zuid-Limburg eigenlijk is

Over al die beruchte kuitenbijters gesproken: zodra je er weer bent, dan valt weer op hoe smal en compact dit stukje Nederland is. In één rondje kun je namelijk heel wat van die klimmetjes trotseren, zonder dat je het qua afstand hoeft te overdrijven. 

Gelukkig is het aantal routes die je er kunt fietsen ontzettend groot. En anders kun je altijd nog de grens over, of richting het noorden gaan.

Hoe druk én hoe rustig het er kan zijn

Zuid-Limburg is populair, en dat is te merken. Vooral op een zaterdag of zondag, of in de vakantieperiode, kom je bijna constant wielrenners tegen. En het is nog wat drukker geworden op de heuvels tegenwoordig, nu e-bikes zo populair zijn.

Gelukkig maar dat er ook nog heel wat rustige momenten zijn. En nee, niet alleen op een koude maandagochtend in januari. Doordeweeks is de kans al wat groter dat je er in alle rust kunt fietsen. Zeker wanneer je een wat minder gangbare route fietst.

Hoe snel het landschap verandert

De korte, steile klimmetjes met prachtige uitzichten mogen dan kenmerkend zijn voor Zuid-Limburg, het is ook opvallend hoe snel dat landschap verandert als je wat verder fietst. Richting het noorden nemen de hoogteverschillen snel af, terwijl je richting het zuiden (over de grens) langere beklimmingen tegenkomt. 

Een heerlijke afwisseling, als je wat meer dagen te besteden hebt.

Hoe snel je (weer) een vakantiegevoel krijgt

Nee, dit is geen gesponsord artikel van de Limburgse VVV. Maar bovenstaande stelling zul je waarschijnlijk niet ontkennen, als je ooit in Zuid-Limburg hebt gefietst.

Wat is het dan waardoor je zo snel een vakantiegevoel krijgt? Misschien wel gewoon omdat je er echt even uit bent en wat leuks doet. Maar waarschijnlijk ook omdat het landschap van de zuidelijkste helft van Limburg zo afwijkt van de rest van Nederland, met zijn prachtige weggetjes.

Bovendien lijkt het wel of ze hier die heerlijke, Bourgondische levensstijl hebben uitgevonden. En dat is genieten, als je na al die kilometers even tot rust wil komen.

Foto’s: In de Kopgroep, Lien van Win