Wanneer is het tijd voor nieuwe fietsschoenen?

Wanneer is het tijd voor nieuwe fietsschoenen?

oude fietsschoenen

Fietsschoenen gaan bijzonder lang mee, aangezien je er weinig op loopt. Maar wanneer zijn ze wél toe aan vervanging?

Als wielrenner weet je ongetwijfeld dat fietsschoenen lang meegaan. Zo lang, dat je wellicht soms al denkt aan een nieuw paar, voordat er daadwerkelijk wat aan mankeert. 

Hoelang fietsschoenen exact meegaan is moeilijk te zeggen. Het is maar de vraag namelijk hoe intensief je ze gebruikt en hoe zuinig je er mee omspringt.

Daarnaast is er ook nog een groot verschil tussen schoenen die je gebruikt voor op de weg, en schoenen waarmee je vaak de gravelpaden en het bos opzoekt. In het laatste geval zullen je schoenen veel sneller slijten, door het vuil, de modder en de ruwe ondergrond.

Tenslotte telt natuurlijk ook nog mee hoe vaak je op je schoenen loopt. Ook al is dat eigenlijk niet de bedoeling, je ontkomt er vaak niet aan dat je even een café of winkel inloopt. 

De schoenplaatjes onder je fietsschoenen slijten natuurlijk het hardst, maar ook je zolen zullen sneller slijten en eerder beschadigen als je er veelvuldig op loopt.

Mankementen

Ook al hebben fietsschoenen meestal weinig te lijden, op termijn kan er uiteraard wat stuk gaan. En negen van de tien keer is dat het sluitingssysteem van je schoenen. 

Eenvoudig op te lossen als er slechts een veter knapt, maar ook als je een geavanceerder systeem hebt met draden en draaiknoppen, dan hoeft dat niet het einde van je schoenen te betekenen. 

Sterker nog, in de meeste gevallen kun je eenvoudig een vervangend onderdeel kopen. Heb je een Boa-sluiting, dan heb je daar zelfs garantie op voor de levensduur van je schoenen.

Naast de sluiting van je schoenen kan ook de zool het als eerste begeven. Die is vaak van nylon of carbon, en deze heeft vooral te lijden wanneer je er regelmatig op loopt.

Tenslotte kan ook de binnenzijde van je schoen kapot gaan door veelvuldig gebruik. Door frictie, maar vooral door zweet, nattigheid en vuil. Wanneer de binnenzijde slijt en scheurt, dan is het tijd om naar een vervangend paar uit te kijken.

Tips waardoor je fietsschoenen langer meegaan

Natuurlijk gaan fietsschoenen langer mee als je zuinig bent. En ben je er zuinig op, dan heeft dat nog een pluspunt: ze blijven langer mooi. Om je schoenen in goede conditie te houden, zijn er een aantal dingen die je beter wel en niet doet:

  • Maak je fietsschoenen goed schoon iedere keer, maar gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen.
  • Hoe verleidelijk het misschien ook is: stop je schoenen niet in de wasmachine. Ze mogen er dan heel schoon weer uitkomen, de kans is ook groot dat ze beschadigen.
  • Ook apparaten waarmee je natte schoenen kunt drogen zijn niet al te best voor je schoenen. Het materiaal van je schoenen droogt daar van uit. Een föhn gebruik je dus beter ook niet. De beste remedie tegen natte schoenen is nog steeds ouderwets krantenpapier in je schoenen stoppen.
  • Maak er een gewoonte van om in de winter overschoenen te dragen (als je dat al niet deed). Dat is dat niet alleen fijn tegen de kou, je beschermt je schoenen er ook nog eens mee. 
  • Ten slotte is het natuurlijk verstandig om zo min mogelijk op je fietsschoenen te lopen. Doe je dat wel graag? Overweeg dan gravel- of mountainbikeschoenen. Die zijn daar doorgaans namelijk beter tegen bestand en ze lopen wat fijner.

Foto: In de Kopgroep