7 voordelen van een tweedehands racefiets

7 voordelen van een tweedehands racefiets

Heb jij wel eens overwogen om een tweedehands racefiets te kopen, in plaats van een nieuwe? Hier zijn zeven voordelen waar je in dat geval van profiteert.

1. Je krijgt veel voor minder

Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende voordeel: je bespaart een hoop geld wanneer je een racefiets tweedehands koopt. Zelfs wanneer deze fiets nog niet zo oud is en nog in een perfecte staat verkeert. Wat dat betreft geldt hetzelfde principe als bij nieuwe auto’s: zodra je wegrijdt bij de dealer, dan kun je meteen een flink bedrag afschrijven.

2. Je kunt gaan voor een upgrade

Is geld besparen niet per se je doel? Dan kan je ook een tweedehands racefiets kopen die je nieuw nooit had kunnen kopen. Oftewel een upgrade van de fiets die je anders nieuw had gekocht. Dat kan een fiets zijn met duurdere wielen bijvoorbeeld, of met een betere groepset.

3. Je hoeft niet lang te wachten

Ook een fijn voordeeltje wanneer je gaat voor tweedehands: je weet zeker dat je snel over je racefiets beschikt. Dit in tegenstelling tot een nieuwe fiets, waarvan de levertijd soms behoorlijk oploopt.

4. Ideaal als je begint

Natuurlijk kun je meteen een dure nieuwe racefiets kopen als je net begint. Maar waarschijnlijk is het veel fijner om wat minder uit te geven, zodat je rustig kunt ontdekken of wielrennen echt wat voor je is. Bevalt je nieuwe hobby goed? Dan kun je altijd nog een upgrade overwegen.

5. Je hebt meer keuze

Je hebt een wereld aan opties als je kiest voor een tweedehands racefiets. Meer opties zelfs dan wanneer je gaat voor een nieuwe fiets. Zo kan je een fraaie vintage racefiets natuurlijk alleen maar tweedehands kopen. Maar ook wanneer je op zoek bent naar een simpele, makkelijk te onderhouden racefiets, dan vind je die sneller als je zoekt naar een wat oudere fiets.

6. Minder zorgen

Hoe duurder een racefiets is, hoe meer zorgen je waarschijnlijk hebt. Bijvoorbeeld wanneer je een keertje valt, je fiets in een koffer vervoert wordt, of wanneer je hem (hopelijk met slot) eventjes buiten laat staan. Geen zin in die stress? Ook dan is een goedkopere tweedehands racefiets een slimme keuze. 

7. Goed voor het milieu

Ook geen onbelangrijk punt tenslotte: je helpt het milieu een handje wanneer je gaat voor tweedehands! Je fiets hoeft niet geproduceerd te worden, en er is geen transport nodig van de fabriek naar de winkel.

Tips als je gaat voor tweedehands

Je begrijpt het, tweedehands biedt veel voordelen als je een racefiets zoekt. Maar ga je voor een wat oudere fiets, dan zijn er wel wat zaken om rekening mee te houden. 

Dat je een tweedehands racefiets goed moet checken voor je hem koopt is misschien wel de belangrijkste. Kan je wel wat advies gebruiken, dan is het geen verkeerd idee om je tweedehands fiets bij een winkel te kopen. Die hebben soms ook refurbished fietsen. Dat zijn opgeknapte fietsen, waarbij je vaak ook nog garantie krijgt.

In een winkel kunnen ze constateren of de maat goed is, en normaal gesproken heeft de fiets al een goede check gehad. Je mag er vanuit gaan dus dat je wat degelijks koopt. 

Je fiets kopen via eBay of Marktplaats kan natuurlijk ook. Eén tip in dat geval: reken nooit een fiets af voor je hem hebt gezien en getest. Ook al lijkt het een buitenkansje en zijn de foto’s nog zo veelbelovend. 

Foto’s: Pexels en Unsplash