5 voordelen van een fietsvakantie dichter bij huis

5 voordelen van een fietsvakantie dichter bij huis

Nu we weer volop mogen reizen, is het fijn om te genieten van een fietsvakantie ver weg. Maar de pandemie heeft ons ook geleerd dat een vakantie dichter bij huis zo slecht nog niet is…  

Waar ga jij heen de eerstvolgende keer? Pak je de auto of het vliegtuig naar een ver oord, of geniet je van een fietsvakantie dicht(er) bij huis? Doe je dat laatste, dan levert dat in ieder geval de volgende voordelen op. 

Meer quality time

Een van de grote voordelen van een fietsvakantie dicht bij huis: je bent er zo. En minder reistijd betekent uiteraard meer quality time. Plus je bent waarschijnlijk niet zo uitgeblust van een lange reis, wanneer je op je bestemming aankomt. Het genieten kan dus meteen beginnen, en als je wilt kun je meteen een fietstochtje maken.

Je kunt waarschijnlijk wat vaker

Laten we wel wezen: een fietsvakantie dichter bij huis is ook gewoon goedkoper. Alleen al omdat je waarschijnlijk bespaart op dure vliegtickets. En dat heeft weer als voordeel dat je wat vaker op vakantie kunt, of geld overhoudt voor wat anders. En als wielrennen je hobby is, dan komt dat geld vast wel op…

Minder complex

Op vakantie gaan is leuk, maar het kan ook een hele organisatie zijn. Vooral wanneer je verder weg gaat. En helemaal wanneer je ook nog eens je fiets meeneemt in het vliegtuig. Natuurlijk kun je ook een fiets huren, maar ook dat heb je meestal niet snel even geregeld. 

Wil je het minder complex, dan is een fietsvakantie dichtbij dus de uitkomst.

Je bent zo thuis

Dat je snel weer thuis bent mocht er plots iets zijn, is ook een groot voordeel van een vakantie dicht bij huis. Je hoeft er bovendien weinig voor te regelen waarschijnlijk. Geen vlucht die je nog moet wijzigen, en geen ellenlange autoreis met eventueel een overnachting. Auto (of trein in), en voor je het weet ben je weer thuis…

Duurzamer

Dat je het milieu behoorlijk spaart met een fietsvakantie dichter bij huis, is tenslotte ook een fijne gedachte. Hoever je daarmee gaat bepaal je natuurlijk zelf. Maar ga jij bikepacken, en begint je vakantie zodra je het huis verlaat? Dan ben je uiteraard helemaal goed bezig!

Ervaar je ook enkele nadelen als je dichterbij op fietsvakantie gaat? Waarschijnlijk wel natuurlijk… Je hebt wellicht wat minder garantie op mooi en zonnig weer bijvoorbeeld. En als je het heerlijk vindt om in de bergen te fietsen, dan zul je die hoogstwaarschijnlijk missen.

Conclusie? De afwisseling is wellicht zo slecht nog niet. Op die manier hoef je niks te missen, maar profiteer je wel wat vaker van bovengenoemde voordelen. 

Foto: Marek Piwnicki