Dit zijn de grote voordelen van fietshandschoenen

Dit zijn de grote voordelen van fietshandschoenen

fietshandschoenen

Natuurlijk trek je ze aan omdat je er op de fiets gesoigneerd uit wilt zien. Maar die fietshandschoenen draag je niet alleen voor de sier. Er zijn wel vijf redenen namelijk om handschoenen te dragen als je gaat wielrennen.

Twijfel jij nog of die fietshandschoenen wel nodig zijn, en of je ook niet zonder kunt? Dan is het goed om af te wegen waar ze allemaal goed voor zijn. En dat zijn waarschijnlijk meer redenen dan je dacht.

Comfort

Ook al is de padding vaak maar dun, met een fietshandschoen aan heb je net wat extra comfort als je urenlang je stuur vasthoudt. Zeker wanneer je heel wat gravelpaden en klinkerstraatjes passeert onderweg, dan maakt dat dunne laagje zeker een verschil.

Zweet

Naast het comfort zijn fietshandschoenen ook gewoon heel handig om onderweg even snel het zweet van je hoofd te vegen. Uiteraard is dat vooral erg fijn op warme dagen. Veel fietshandschoenen zijn daar ook nog eens speciaal voor gemaakt. In dat geval zit er een zachter stukje stof aan de binnenkant van je handschoen, waarmee je het zweet kunt afvegen.

Bescherming

Ook al denk je er liever niet aan, fietshandschoenen beschermen ook nog eens je handen bij een onverwachte valpartij. In veel gevallen raak je met je handen als eerste de grond, en een schaafwond op je handen is erg pijnlijk. Met fietshandschoenen kun je het ergste leed voorkomen.

Grip

Misschien wel het belangrijkste voordeel van allemaal, is dat je meer grip hebt met fietshandschoenen aan. Vooral in vochtige omstandigheden. Ja, als het regent dus, maar ook als het heel warm is en je last hebt van zweterige handen. Je zult niet de eerste zijn bij wie zijn hand van het stuur glijdt in die omstandigheden. Met mogelijk lelijke gevolgen.

Warmte

Uiteraard geven fietshandschoenen ook nog extra warmte op de koude of frissere dagen. Waardoor jouw rondje op de fiets geen onnodige lijdensweg wordt. Gelukkig heb je wat dat betreft keuze te over: voor iedere temperatuur is er wel een setje handschoenen die je warm houdt.

Liever zonder? 

Met zoveel voordelen om fietshandschoenen te dragen is het bijna gek dat er nog veel wielrenners zijn zonder de bescherming aan hun handen. Maar of je graag fietshandschoenen draagt (en wanneer je ze draagt) blijft uiteraard ook iets persoonlijks. En gewenning speelt daar uiteraard een rol in.

Ga je voor het optimale comfort en de meeste veiligheid? Dan kies je uiteraard voor fietshandschoenen. Het voordeel is dat je er daardoor ook nog eens heel gesoigneerd uitziet. 

Tot slot nog een tip wanneer je fietshandschoenen koopt: koop ze vooral niet aan de krappe kant. Na verloop van tijd kunnen de handschoenen anders vervelend gaan knellen. En als dat de reden is dat je ze liever thuislaat, dan is dat helemaal zonde natuurlijk.

Foto: Pavel Danilyuk