4 goede redenen om vaker je fiets schoon te maken

4 goede redenen om vaker je fiets schoon te maken

Als wielrenner ontkom je er niet aan: wie veel fietst moet z’n fiets ook regelmatig schoonmaken. Dat doe je natuurlijk omdat je zuinig bent op je fiets. Maar wist je dat er veel meer goede redenen zijn om je fiets iedere keer weer schoon te maken?

Je fiets reinigen is meestal niet het leukste karweitje, als je net een flink eind hebt gefietst. En zeker niet wanneer je moe bent. Je zult er daarom vast ook wel eens tegenaan lopen dat je fiets wat minder aandacht krijgt dan hij verdient.

Begrijpelijk natuurlijk, maar ook zonde. Want aan het schoonmaken van je fiets zitten veel meer voordelen dan je denkt.

Een schone fiets geeft je extra moraal

Geef het maar toe: niks is er fijner dan een blinkende fiets die geruisloos en zonder haperingen z’n werk doet. Alsof hij net nieuw uit de doos is gekomen. 

Wanneer je fiets zo schoon is, dan wíl je er gewoon op rijden. Een brandschone fiets is iets om trots op te zijn, in tegenstelling tot die smerige fiets, waar je altijd opmerkingen over krijgt. Een schoonmaakbeurt voor je fiets is dan ook de ideale manier om je moraal een boost te geven.

Je komt sneller mankementen tegen

Bijkomend voordeel van een goede schoonmaakbeurt is dat je er sneller achterkomt wanneer er iets mankeert aan je fiets. Dat kan van alles zijn uiteraard: een slechte plek is op je band bijvoorbeeld, je remblokjes die bijna op zijn, of een kabel die niet meer zo goed vast zit. 

Je schoonmaakbeurt is dus gelijk een extra check op je materiaal. Waardoor je met een extra veilig gevoel de volgende keer weer op je fiets stapt.

Je geniet meer van je fiets (ook als je er niet op zit)

Een racefiets kun je overal in je huis of schuur parkeren natuurlijk. Maar waar hij ook staat, de kans is groot dat je er regelmatig langsloopt en dat je oog er op valt. Is-ie dan nog vies van je laatste ritje, dan is dat uiteraard een doorn in het oog. Of op zijn minst een vervelende reminder dát je nog wat moet doen.

Uiteraard heeft een brandschone fiets het tegenovergestelde effect . Dat is iedere keer weer genieten wanneer je hem ziet. Je zou hem haast aan de muur hangen, als je dat nog niet deed.

De tijd nemen voor je fiets werkt rustgevend

Natuurlijk kun je het schoonmaken van je fiets snel afhandelen omdat je er weinig zin in hebt. Maar het werkt ook erg rustgevend wanneer je er echt de tijd voor neemt.

Zie het dus vooral niet als het haastklusje wat je even tussendoor moet doen. Hoe meer tijd je er voor neemt, hoe meer je waarschijnlijk tot rust komt. Zo had je het vast nog niet bekeken… Maar het werkt echt!

Je begrijpt het inmiddels, het schoonmaken van je fiets is veel meer dan een noodzakelijk kwaad. Het leukste deel van je hobby zal het natuurlijk nooit worden, maar je profiteert wel op meerdere manieren van die blinkende fiets.

Foto: Jannik Wuster