Vier de vrijheid met een historisch rondje

Vier de vrijheid met een historisch rondje

Wil jij vandaag op 5 mei de vrijheid vieren, maar ook een rondje fietsen? Dan zou je een rondje kunnen maken langs plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. De vraag is alleen: hoe vind je die plekken een beetje eenvoudig?

Het kan haast niet anders, of je ziet het zelf regelmatig: de geschiedenis laat zijn sporen na in het landschap, en oorlogen niet in de laatste plaats. Of het nu een oude bunker is in een veld, of een geschutskoepel aan de oevers van een rivier. 

Uiteraard is het ontzettend interessant om over die objecten meer te weten te komen. Bovendien zijn er veel meer van die plekken dan je in eerste instantie zou denken. Je moet ze alleen maar net even weten te vinden…

Google uitpluizen dan maar, zodat je die historische plekken bij jou in de buurt kunt bezoeken? Niet nodig gelukkig, dankzij een website die heel exact aangeeft op een kaart waar je al die plekken kunt vinden. 

Traces of War

Traces of War heet deze site, en het is echt een enorme bron aan informatie. Je vindt er niet alleen de exacte locaties van plekken die herinneren aan de (dreigende) oorlogen van ons land, maar ook diverse foto’s en informatie over de betekenis van ieder object.

Een originele ‘vrijheidsroute’ is op deze manier snel gemaakt, wanneer je een aantal plekken met elkaar verbindt. Dat kun je doen met Google Maps bijvoorbeeld, of met een programma als Komoot. Maar je kunt uiteraard ook zelf een route maken met knooppunten, of gewoon wat avontuurlijker zelf je route zoeken tussen de objecten die je bezichtigt. 

Vandaag geen tijd? Ook op andere momenten is het natuurlijk belangrijk om stil te staan bij het verleden, en dat we leven in vrijheid. Zo’n bijzonder rondje fietsen kan dus op ieder moment. 

Ga je zelf een historisch rondje maken, dan vind je hier de plattegrond van Traces of War.

Foto: In de Kopgroep