Zo verwijder je een vetvlek uit je fietskleding

Zo verwijder je een vetvlek uit je fietskleding

wasmachine

Als wielrenner overkomt het je vroeg of laat een keertje. Je hebt snel je fiets gerepareerd onderweg, en ontdekt even later een vetvlek in je fietskleding. Balen natuurlijk, maar gelukkig is de kans ook groot dat je die vlek er gewoon weer uit krijgt. Als je juist handelt uiteraard.

Het smeermiddel op je ketting is een hardnekkig goedje. Dat heeft als voordeel natuurlijk dat het je ketting uitstekend beschermt. Maar helaas is het goedje daardoor ook lastig te verwijderen zodra het in aanraking komt met wat anders, zoals je fietskleren. 

Sowieso is water niet voldoende, wanneer je een vetvlek uit je kleding probeert te verwijderen. Want juist tegen water is het vet van je ketting goed bestand.

Wat doe je wel, als je een vetvlek in je kleding ontdekt? Ten eerste zo snel mogelijk handelen. Want hoe langer je wacht, des te meer zal het vet zich vasthechten aan de stof.

Hieronder lees je stap voor stap hoe je die vetvlek vakkundig verwijdert.

Stap 1

Check eerst het waslabel voor je aan de slag gaat, zodat je geen dingen doet die eigenlijk niet goed zijn voor de stof.

Stap 2

Verwijder zonodig eerst voorzichtig het overtollige vet met een schone doek.

Stap 3

Breng vervolgens wat afwasmiddel aan op de vetvlek en boen het goed in de stof met een oude tandenborstel. Eventueel kun je ook nog wat bakpoeder of talkpoeder toevoegen aan je afwasmiddel. Ook dit poeder trekt het vet aan namelijk.

Laat het kledingstuk vervolgens een tijdje met rust zodat het goedje kan inwerken.

Stap 4

Spoel de vlek met koud water. Richt de straal daarbij op de achterkant van de vlek, zodat het vet gemakkelijker de stof kan verlaten.

Stap 5

Was het kledingstuk vervolgens op de normale manier, en hang het te drogen. Gebruik geen droger. Mocht er nog wat over zijn van de vlek, dan zorgt de hitte er namelijk voor dat de vlek nog verder de stof intrekt.

Alternatief voor delicate kleding 

Heb je een vetvlek in een delicater kledingstuk, zoals wol? Dan kun je ook het volgende proberen. 

Breng talk- of bakpoeder aan op de vlek en dep het er goed in. Vervolgens laat je het kledingstuk een nacht met rust. In de ochtend kun je de poeder weer verwijderen. Als het goed is, is het vet nu in de poeder getrokken. 

Geef het kledingstuk vervolgens nog een normale wasbeurt of een handwas, waarbij je natuurlijk de wasvoorschriften volgt. 

Tips om vetvlekken te voorkomen

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar nog beter is het natuurlijk om vetvlekken te voorkomen. Met deze tips lukt je dat hopelijk wat beter:

  • Ga behoedzaam te werk en maak je handen zo goed mogelijk schoon als je onderweg je fiets hebt gerepareerd. Mits je daar de gelegenheid voor hebt natuurlijk. De meeste vetvlekken ontstaan doordat het vet eerst aan je handen zit.
  • Zorg ook altijd dat er geen overtollig vet achterblijft na het smeren. Verwijder deze eventueel met een doek. De kans op vetvlekken is daardoor al een stuk kleiner.
  • Ben je thuis? Trek dan eerst oude kleren aan en ga je fiets niet repareren in je fietskleren.
  • Maak je desondanks regelmatig vlekken, en ben je dat wel een keertje zat? Wellicht heb je er dan wat aan om vaker zwarte fietskleding te dragen. Misschien wat eentonig, maar vetvlekken zijn er in ieder geval niet zichtbaar op…

Foto: Engin Akyurt