Vermijd deze 4 valkuilen als je gaat fietsen in je vakantie

Vermijd deze 4 valkuilen als je gaat fietsen in je vakantie

Ga jij nog weg deze vakantie, en neem je de fiets ook mee? Dan heb je groot gelijk, want een mooiere manier om een streek te verkennen is er niet. Hou er alleen wel rekening mee dat je deze valkuilen vermijdt tijdens je reis.

Valkuil 1: je vergeet je te verdiepen in de regio

Het is handig om alvast een goede inschatting te maken van de regio waar je verblijft. Op die manier loop je ook niet tegen onverwachte tegenvallers aan. Hoe zijn de wegen bijvoorbeeld, en hoe heuvelachtig is het? 

Alvast wat routes maken of verzamelen is ook een aanrader. Dan hoef je daar ter plekke niet meer mee bezig te zijn, plus je weet dan zeker dat je de mooiste rondjes rijdt.

Door je te verdiepen in de streek kom je er misschien ook wel achter dat de regio zich niet zo heel goed leent om te fietsen. Dat is een tegenvaller natuurlijk, maar het is wel heel erg fijn om dat van te voren te weten. Je neemt dan niet voor niks je fiets mee.

Valkuil 2: je houdt onvoldoende rekening met de warmte

Reis je af naar het zuiden van Europa, dan staat je waarschijnlijk flink wat warmte te wachten. Lekker natuurlijk voor het vakantiegevoel, maar je lichaam moet wel echt even wennen aan die temperatuur. Doe dus niet te gek de eerste dagen, drink goed en luister naar je lichaam. 

Ga je bij aankomst direct een verkenningsrondje maken op je fiets? Geen enkel probleem uiteraard. Zolang je maar niet meteen een monstertocht plant en niet op het heetste moment van de dag vertrekt.  

Valkuil 3: je onderschat de impact van alle kilometers

Ga je op je vakantie heel wat kilometers maken, dan is dat een prachtige uitdaging. Hou alleen wel rekening met de impact die dat heeft op je lichaam. Als je doorgaans twee of drie keer per week fietst, maar dat tijdens je vakantie dagelijks gaat doen, dan ga je dat zeker weten voelen.

Daar komt nog eens bij dat je waarschijnlijk over heuvelachtig terrein fietst, of zelfs in de bergen. Erg mooi, maar ook dat vraagt vaak extra energie.

De belangrijkste tip in dit geval: pas je tempo aan, en neem voldoende rust tussendoor.

Valkuil 4: je vergeet te relaxen

Is ‘niks doen’ niet jouw manier van vakantie vieren? Dan is het erg fijn dat je een fiets mee hebt genomen. Ook tijdens een actieve vakantie kun je namelijk echt genieten en geestelijk tot rust komen. 

Om dat laatste voor elkaar te krijgen moet je het alleen niet overdrijven. Onthou dat het een vakantie is, en hou het leuk voor jezelf. Stap wat vaker af onderweg, en geniet van je omgeving. En laat vooral je trainingsschema’s thuis. Gericht trainen komt vanzelf wel weer na je vakantie.

Foto: Axel Brunst