Zo krijg je zonder te reizen toch een vakantiegevoel

Zo krijg je zonder te reizen toch een vakantiegevoel

Natuurlijk is een heerlijke fietsvakantie niet zomaar even weg te denken. Maar wat een vakantie zo relaxed maakt, is voor een groot deel gewoon een mindset. En daarom zijn er een hoop dingen die je kunt doen om ook thuis dat vakantiegevoel te ervaren.

Mocht je met enige weemoed terugdenken aan je laatste fietsvakantie, dan is dat niet zo gek. Een vakantie is nu eenmaal een heerlijk moment waarbij je er echt even uit bent. En nu we op dit moment zo beperkt zijn om te reizen voelen we dat alleen maar meer.

Een echte vakantie is natuurlijk onvervangbaar. En toch het is eenvoudiger dan je denkt om ook thuis vaker dat gevoel van een vakantie te creëren. Zeker wanneer je de volgende dingen eens probeert.

Go sightseeing

De toerist uithangen in eigen land is leuker dan je denkt! Wat weet jij bijvoorbeeld over de geschiedenis van je eigen regio? Normaal gesproken race je waarschijnlijk aan heel wat gebouwen en objecten voorbij zonder er bij na te denken. 

Stap eens af om een bord te lezen, lees op internet eens over dat bijzondere gebouw, en klim eens in die uitkijktoren bijvoorbeeld waar je altijd aan voorbij fietst. Het is tijd om je eigen land met andere ogen te zien. Je verrijkt je kennis ermee, en je lokale rondje krijgt ook nog eens meer betekenis.

Stap vaker af

Waarom pak je op vakantie altijd wel uitgebreid een terrasje, maar doe je dat in Nederland niet? Omdat de koffie thuis lekkerder is? Dat is vast de reden niet, dus stap vaker af en maak er bijvoorbeeld een doel van om ergens te lunchen onderweg. Zelfs al is het maar een half uur van huis. Je doorbreekt de sleur en je geniet nog meer van je rondje.

Relax…

Geloof het of niet, maar relaxen is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. En dus moet je daar tijd voor maken, ook buiten je vakanties. Plan dus regelmatig een dag of dagdeel waarop je niets hoeft te doen van jezelf, en zie het als een soort minivakantie. Je knapt er van op, en het geeft je nieuwe energie, nét zoals een vakantie dat doet.

Af en toe een ochtend of middag vrij nemen, simpelweg omdat je een rondje wil fietsen, is dus een uitstekend idee.

Breek met je gewoonten

Breken met de sleur, en even de boel de boel laten. Als iets kenmerkend is voor een vakantie, dan is dat het wel. Maar waarom zou je niet breken met je vastgeroeste gewoonten als je thuis bent?

Je prikkelt er niet alleen je geest mee, het werkt ook bevrijdend.

Hoe je dat doet? Bijvoorbeeld door je planning eens flink om te gooien. En door vaker wat nieuws te proberen. Meld je aan bij een fietsclub, gooi je route eens finaal om, of sta ontzettend vroeg op om een prachtige rit te fietsen voor je werk. Het zijn slechts enkele voorbeelden. Denk minder in vaste rituelen, en doe vaker wat in je opkomt.

De fiets en verder niets

Eat, sleep, cycle, repeat. Het zou de tekst op een t-shirt kunnen zijn. En grote kans dat je ideale fietsvakantie er zo uitziet. Waarom zou je dus ook thuis dat motto niet wat vaker hanteren? Je hoeft er in ieder geval niet per se voor naar Spanje af te reizen om het te ervaren. 

Natuurlijk heb je in het dagelijks leven meer verantwoordelijkheden, dan alleen maar fietsen. Maar je kunt wel vaker meer prioriteit geven aan je hobby, zodat je trainingsrondjes minder vaak in de verdrukking komen. Met andere woorden: geef prioriteit aan wat belangrijk voor je is.

Foto: Coen van den Broek