De polder op zijn mooist: fiets de 12e Tulpen Classic

De polder op zijn mooist: fiets de 12e Tulpen Classic

Het beste moment om te gaan fietsen in Flevoland? Dat is het voorjaar natuurlijk, wanneer alle tulpenvelden in bloei staan. Ook deze keer is er daarom een Tulpen Classic die je – helemaal coronaproof – op eigen gelegenheid kunt fietsen dit jaar.

Dat je niet zo vaak naar Flevoland afreist om een rondje te fietsen is je uiteraard vergeven. Nederland heeft zoveel mooie plekjes, dat je hoogstwaarschijnlijk niet als eerste denkt aan de kaarsrechte wegen van de polder.

Toch maakt die infrastructuur Flevoland ook uniek. De eindeloze vergezichten, het land dat zo vlak is als een biljartlaken, en de akkers die vanuit de lucht haast een kunstwerk lijken van Piet Mondriaan. Busladingen toeristen verwonderen zich er jaarlijks over, en terecht.

Wanneer jij ook van dat schouwspel wilt genieten, dan is de tulpentijd daar bij uitstek geschikt voor. En als wielrenner doe je dat natuurlijk door de Tulpen Classic te fietsen, dwars door de Noordoostpolder. 

Dit jaar vindt de Tulpen Classic plaats op 24 april. Zoals de traditie wil, is dat midden in de bloeiperiode, wanneer de tulpen op hun mooist zijn.

Routes

Uiteraard is deze tocht dit jaar een do-it-yourself toertocht, die je met een gpx-route kunt rijden. Daarbij heb je de keuze uit drie afstanden: 68, 103 of 130 kilometer. Het maakt dus niet uit hoe getraind je bent, je vindt altijd een passende afstand.

Heb je al plannen gemaakt op 24 april? Dan is het uiteraard mogelijk om de tourtocht op een andere dag te fietsen. Wat dacht je van een tochtje op Koningsdag bijvoorbeeld? Alle routes zijn nu al te downloaden, met dank aan de organisatie Wielervereniging Urk.  

De officiële vertrekpunten zijn Urk en Marknesse, maar in principe kun je de route overal beginnen. Op Urk en in Ossenzijl kun je bovendien gratis een bakje koffie doen wanneer je de toertocht op 24 april fietst. Je moet daarvoor wel even een mailtje sturen naar de organisatie, zodat je naam bekend is.

Geniet op gepaste afstand

Mocht je de tocht gaan fietsen, let dan even op dat je niet zomaar de tulpenvelden induikt voor een selfie. Hoe mooi dat ook is, het levert de boeren jaarlijks veel schade op. Hou dus gepaste afstand wanneer je foto’s maakt, of maak je selfies in één van de speciale pluktuinen.

De routes, en meer informatie over de Tulpen Classic vind je op deze plek.

Foto: Marnee Wohlfert